×

Recensie

Roots

26 augustus 2010

Richard Thompson

Dream Attic

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Proper Records

Dream Attic Richard Thompson Roots 4 Richard Thompson – Dream Attic Written in Music https://writteninmusic.com

Muziek ontsproten aan het brein van Richard Thompson is per definitie goed. Of het je smaak is, dat is natuurlijk een tweede. Hoe dan ook, vreemd is het niet, dat de Brit vanaf eind jaren zestig een enorme schare trouwe fans gekregen waaronder muzikale grootheden als Bonnie Raitt, REM, David ‘Talking Heads’ Byrne en de broertjes Finn van Crowded House. Want of je Thompson nou hoort met Fairport Convention, met ex-vrouw Linda, als soloartiest of in één van de vele andere formaties, altijd weer zijn daar z’n o zo geweldige, herkenbare gitaarspel en die evenzo herkenbare, donkere stem die zijn goede teksten omzetten tot goede muziek. En ja, dat is ook zeker weer het geval op Dream Attic, Thompson’s nieuwste album, te koop vanaf 30 augustus.

Handig om direct te melden, er zijn meerdere varianten van de schijf verkrijgbaar: één op LP, één op een reguliere cd én dan is er ook nog een limited edition. Hier krijg je naast die reguliere nog een extra cd, waarop alle elektrische nummers van het origineel in een akoestische versie te horen zijn. En zo hoor je pas echt hoe waanzinnig veelzijdig Thompson is.

De eerste (elektrische) schijf bestaat uit live nummers die komen van zijn West Coast tour in februari van dit jaar. Een bewuste keuze, zo zegt Thompson: “I don’t think musicians playing on their own particularly interesting, it’s only when they play in front of an audience that something interesting happens” en “The thing about recording live is that you lose accuracy but you gain energy. You lose choices but you gain immediacy.” De akoestische versies op de tweede schijf komen niet van live optredens, maar ‘gewoon’ uit de studio.

Thompson toerde zonder oudgediende bassist Danny Thompson, maar met zijn inmiddels vast te noemen drummer Michael Jerome én met ‘al jaren grote steun en toeverlaat’ Pete Zorn, die weer eens laat horen hoe waardevol hij is als bandlid. Op Dream Attic horen we de multi-instrumentalist op gitaar, fluit, sax en mandoline. En natuurlijk laat hij zijn prachtige stem ook horen. Daarover gesproken, inmiddels 61 jaar oud is er nog altijd niets aan te merken op de stem van Thompson, die is nog altijd even krachtig en zuiver. Zoals aangegeven, je moet er wel van houden, een middle of the road toegankelijkheid heeft zijn stem zeker niet.

Niet alleen muzikaal knalt Thompson weer, ook tekstueel doet hij dat als vanouds: het begint al bij het eerste nummer, Money Shuffle, een aanklacht tegen de financiële wereld. Of zoals hij het zelf zo mooi zegt “dedicated to our good friends on Wall Street who did such a fine job lately”.

Richard ThompsonAmong The Gorse, Among The Grey is een prachtige ballad, die overgaat in het uptempo Haul Me Up, dat klinkt als een ware gospel. Het folkie Here Comes Geordie doet oude tijden van Fairport Convention herleven, waarbij Demons In Her Dancing shoes juist erg doet denken aan de geweldige Thompson-nummers uit de jaren 90. Crimescene is een nummer over het onverbiddelijke proces van ouder worden, muzikaal prachtig neergezet door toe te werken naar een grandioze typische-Thompson-solo, om vervolgens weer te eindigen in de rust waarmee het begon. Op Big Sun Falling In The River hoor je goed Thompson’s invloed op David Byrne. Bad Again is een nummer in de traditie van klassiekers als Read About Love en I Feel So Good. De cd eindigt met If Love Whispers Your Name, een ware apoteaose, met een solo van ruim drie minuten. Opnieuw, gespeeld op die typische Thompson-wijze, met dat typische Thompson-geluid.

Alles bij elkaar heb je met de collector’s edition dus 26 nummers, die ook nog eens een flinke lengte hebben. Het kortste nummer (Here Comes Geordie) duurt 3’28”, liefst negen nummers duren langer dan vijf minuten.

De line up is meer dan prima, ballads worden afgewisseld door uptempo nummers. En natuurlijk is er nog die tweede schijf, met dezelfde nummers, maar door de akoestische aanpak toch ook weer heel anders. Niet minder mooi, niet mooier… anders. Wel prachtig!

In verschillende bezettingen is Thompson ook dit jaar en volgend jaar weer te bewonderen in ons land. Welke bezetting het ook is, net als Dream Attic blijft het een absolute aanrader:

2010
29-11-2010: Muziekgebouw, Eindhoven (met Philip Pickett & Musicians of the Globe)
30-11-2010: De Oosterpoort, Groningen (met Thompson, Philip Pickett & Musicians of the Globe)

2011
07-02-2011: AB, Brussel (België)
08-02-2011: Paradiso, Amsterdam
09-02-2011: Tivoli, Utrecht

Tracklisting Dream Attic:

Disc1

 1. The Money Shuffle (Electric Album)
 2. Among The Gorse, Among The Grey (Electric Album)
 3. Haul Me Up (Electric Album)
 4. Burning Man (Electric Album)
 5. Here Comes Geordie (Electric Album)
 6. Demons In Her Dancing Shoes (Electric Album)
 7. Crimescene (Electric Album)
 8. Big Sun Falling In The River (Electric Album)
 9. Stumble On (Electric Album)
 10. Sidney Wells (Electric Album)
 11. A Brother Slips Away (Electric Album)
 12. Bad Again (Electric Album)
 13. If Love Whispers Your Name

Disc2

 1. The Money Shuffle (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 2. Among The Gorse, Among The Grey (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 3. Haul Me Up (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 4. Burning Man (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 5. Here Comes Geordie (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 6. Demons In Her Dancing Shoes (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 7. Crimescene (Original Guitar / Vocal Demo)
 8. Big Sun Falling In The River (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 9. Stumble On (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 10. Sidney Wells (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 11. A Brother Slips Away (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 12. Bad Again (Orignal Guitar / Vocal Demo)
 13. If Love Whispers Your Name (Orignal Guitar / Vocal Demo)


 1. The Money Shuffle
 2. Among the Gorse, Among the Grey
 3. Haul Me Up
 4. Burning Man
 5. Here Comes Geordie
 6. Demons in Her Dancing Shoes
 7. Crimescene
 8. Big Sun Falling in the River
 9. Stumble On
 10. Sidney Wells
 11. A Brother Slips Away
 12. Bad Again
 13. If Love Whispers Your Name