×

Recensie

Roots

06 december 2015

Reverend Freakchild

Hillbilly Zen-Punk Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Hillbilly Zen-Punk Blues Reverend Freakchild Reverend Freakchild Roots 3.5 Reverend Freakchild – Hillbilly Zen-Punk Blues Written in Music https://writteninmusic.com

In Boston was deze muzikant, die onder diverse schuilnamen opereert, naast een korte bijdrage bij een vroege reïncarnatie van Soul Coughing actief in rockbands, zong gospel en preekte de blues. Al deze muzikale invloeden verwerkt de zelfverklaarde dominee in zijn recente  langspeler die in de Excello studio in Brooklyn tot stand kwam met producer Hugh Pool die naast lapsteel  fel gesmaakte bijdragen op harmonica aanbrengt.

De Reverend is een adept van door resonator aangestuurde countryblues, in de traditie van die andere Reverend Gary Davis graaft hij wel eens in het verleden enigszins vergelijkbaar met de verrichten van John Hammond Jr. Evenals deze onvolprezen blanke pionier opereert hij afwisselend als loner of frontman van een begeleidingsband.  Voor de opnamesessies kon Freakchild op bijstand van gerenommeerde muzikanten rekenen. Chris Parker zat overigens aan de drumkit bij Hammond , Mike Bloomfield figureerde in de jazzwereld en toerde geregeld met Dylan.

Freakchild is niet alleen een gedreven muzikant, hij verdiepte zich naast zijn studies filosofie en theologie in het Tibetaans boeddhisme.  All I Got Is Now reflecteert die visie zonder in al te prekerige toestanden te vervalleen, de wisselwerking tussen de resonator en lapsteelbijdrage kleurt deze sluipende blues. Ook als  harmonicaman levert producer Pool een essentiële bijdrage. Helaas geraakt Angel§ Of Mercy nooit verder dan een veelbelovende aanzet terwijl de snarenriedels van Lullaby uit zo’n antiek muziekdoosje weggeplukt lijken. Het andere instrumentaaltje is wel sterk, Soul Transformation Realization sleept je mee. Het op ruige wah wah effecten en energieke percussie gebouwde Tears Of Fire scoort wellicht moeiteloos bij  verstokte bluesrockadepten.

Reverend Freakchild overstijgt de beperkingen van dat genre en is op zijn best als hij met vocale versterking van Mulebone, het duo High Pool en John Ragusa, de gospelroots opzoekt zoals in het  van zijn mentor Gary Davis geleende It’s Gonna Be Allright.

Eveneens meer dan oke zijn tracks als Keep On Trucking en Moonlight Messages, met naar Lou Reed refererend parlando lijkt dit met dwarsfluit (John Ragusa) gelardeerde epos zo weggerukt uit de jaren zeventig.  “I wish I was in heaven sitting down” laat de Reverend zich ter afsluiting ontvallen. Voor het zover is mag deze bluesman wat ons betreft nog wel eens op het krukje van een clubpodium plaatsnemen.

Tracklisting Hillbilly Zen-Punk Blues:

  1. All I Got Is Now
  2. Angel§ Of Mercy
  3. It’s Gonna Be Allright
  4. Keep On Trucking
  5. Lullaby
  6. Moonlightd Messages
  7. She Wants My Name
  8. Soul Transforming Realization
  9. Tears Of Fire
  10. I Wish I Was In Heaven Sitting Down