×

Recensie

Metal

28 november 2012

Rattenfänger

Epistolae Obscurorum Virorum

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Dark Essence Records

Epistolae Obscurorum Virorum Rattenfänger Metal 4 Rattenfänger – Epistolae Obscurorum Virorum Written in Music https://writteninmusic.com

Halverwege de maand november is de debuut CD van de Oekraïense band Rattenfänger verschenen via Dark Essence Records. Het album heet Epistolae Obscurorum Virorum, wat Latijn is voor Brieven van Obscure Mannen. Deze satyrische brieven zijn in de jaren 1515-1519 in het Duitse stadje Hagenau verschenen. Ze promoten het Humanisme van Johann Reuchlin en drijven de spot met monniken en het Christelijke geloof. In deze brieven discusiëren fanatieke christenen over de idee dat alle Joodse boeken verbrand zouden moeten worden omdat ze on-christelijk zouden zijn. De leden van Rattenfänger komen uit bands als Drudkh, Old Silver Key en Blood Of Kingu. De band speelt old-school death metal met een eigen sound. De muziek doet volgens de bijgesloten release informatie denken aan bands als Celtic Frost, Asphyx, Winter, Bolt Thrower en Nihilist.

Rattenfänger heeft absoluut een eigen sound, maar is ook duidelijk beïnvloed door bovenvermelde bands. De melodielijnen zijn wat aan de saaie kant, maar de riffs zijn lekker heftig en zwaar. De death van Rattenfänger neigt toch meer naar doom en dat staat de band enorm goed. In de lage tempo’s van de tragere songs komen de vette gitaren goed tot hun recht. “Pitch black and bone crushingly brutal!” staat er in de release informatie. En daar kan ik me best in vinden. Dit betekent overigens niet dat de band slecht speelt tijdens up-tempo songs; integendeel, want ook hier is de zwaarheid aanwezig. De algehele atmosfeer van de muziek is zeer doom en dat maakt Epistolae Obscurorum Virorum tot een smaakvol album. Trage, maar zeer krachtige metal met een heerlijk donkere atmosfeer! Maar waarom alle songtitels in het Latijn zijn is mij niet geheel duidelijk.

Tracklisting Epistolae Obscurorum Virorum:

  1. Coelo Affixus Sed Terris Omnibus Sparsus – intro
  2. Grimorium Verum
  3. Victa Lacet Virtus
  4. Nunc Scio Tenebris Lux
  5. Allegoria De Gula Et Luxuria
  6. Clausae Patent
  7. Deest Remedii Locus, Ubi Quae Vitia Fuerunt, Mores Fiunt
  8. Regno, Regnavi, Regnabo