×

Recensie

Roots

26 september 2020

Rasmus Blomqvist

Columbia Road

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Wooded Shrine Recordings/ Eigen Beheer

Columbia Road Rasmus Blomqvist Roots 4 Rasmus Blomqvist – Columbia Road Written in Music https://writteninmusic.com

Rasmus Blomqvist, een naam die wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen, het betreft hier een singer-songwriter uit Zweden die geïnspireerd door  klassieke muziek en vaders folkcollectie vier jaar geleden na een periode bij Ginger Trees onder het pseudoniem Rami & The Whale debuteerde. Hij leidt een teruggetrokken bestaan op het platteland en componeerde  de afgelopen jaren een twintigtal nieuwe songs die opgenomen werden in Falun.

De helft daarvan zijn nu te beluisteren op Columbia Road dat evenals het vorige werkstuk in een dromerige folksfeer baadt. Tijdens een verblijf in Londen bezocht Blomqsvist een vriend in de buurt van Columbia Road  en ze bezochten vaak de  bloemenmarkt in de Victoriaanse wijk. Een omgeving die inspirerend werkt. Het ruim een eeuw eerder geschreven minimalistische gedicht ‘In a Station of the Metro’ van de controversiële, literaire ondernemer Ezra Pound  leidde uiteindelijk tot de titelsong.

De overige songs zijn van Blomqvist, intimistische schetsen die de verbondenheid met de natuur illustreren Tiger Rag, Mountain Song, City In The Clouds.

In een sobere setting wordt het akoestische gitaarspel sporadisch geflankeerd door cello en viool en fluit  samen met de vocale ondersteuning, van een enkele fraaie vrouwenstem of een woordeloos koortje zoals in The Captain and The Key. Het creëert telkens oorstrelende herfstige, luisterfolk van de betere soort met het markante mysterieus randje, typerend voor de betere Scandinavische songsmid.  1. For You
  2. Tiger Island
  3. Mountain Song
  4. City in the Clouds
  5. Lay Your Head
  6. Columbia Road
  7. The Captain and the Key
  8. The Spirit
  9. Somewhere
  10. Lord Give Me Light