×

Recensie

Jazz

26 juni 2014

Preservation Hall Jazz Band – That's

That’s It!

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Legacy

That’s It! Preservation Hall Jazz Band Jazz 4 Preservation Hall Jazz Band – That’s It! Written in Music https://writteninmusic.com

Bizar hoe een jazzband die al vanaf 1961 bestaat ineens weer helemaal in de picture staat. Via samenwerkingen met My Morning Jacket en Foo Fighters is de Preservation Hall Jazz band uit New Orleans weer top of the bill.

In 1961 werd de Preservation Hall Jazz Band opgericht met als voornaamste reden om de traditionele New Orleans Jazz te promoten. De legendarische oprichters van de band, George Lewis, Sweet Emma Barrett en Kid Thomas Valentine, spelen al lang niet mee de in de band. Maar PHJB toert nog steeds over de gehele wereld met als huidige bandleden Ben Jaffe, Mark Braud, Charlie Gabriel, Ronell Johnson, Joseph Lastie, Freddie Lonzo, Clint Maedgen en Rickie Monie.

Het nieuwe album That’s It!, hun eerste album met zelf geschreven materiaal, werd geproduceerd door My Morning Jackets Jim James en PHJB-creative director Ben Jaffe en opgenomen in de Preservation Hall te New Orleans. Het is een kleurrijk album geworden waarop de verschillende brassstijlen die zo bekend zijn van New Orleans voorbij komen. Alle blazers zijn in topvorm met saxofonist Clint Maedgen als opvallend middelpunt, ook omdat hij een mooie soulfulle stem blijkt te hebben in het zelfgeschreven August Nights. Ook trombonist Freddie Lonzo blijkt een prima dan wel rauwe stem te hebben, zoals te horen is op Rattlin’ Bones. De grote, zingende held van de band is overigens Charlie Gabriel die met in totaal vier songs het leeuwendeel van het album pakt.

That’s It! is een viering van de traditionele sound van New Orleans. Na alles wat er met de stad gebeurd is, Katrina en daarna, is het des te mooier om te zien dat Ben Jeffe en zijn band de muzikale traditie van de stad in ere houden. That’s It! is het optimale teken dat New Orleans meer dan levend is.

Op vrijdag 11 juli 2014 staat de Preservation Hall Jazz Band op North Sea Jazz. 1. That's It!
 2. Dear Lord (Give Me the Strength)
 3. Come with Me
 4. Sugar Plum
 5. Rattlin' Bones
 6. I Think I Love You
 7. August Nights
 8. Halfway Right, Halfway Wrong
 9. Yellow Moon
 10. The Darker It Gets
 11. Emmalena's Lullaby