×

Recensie

Alternative

20 maart 2019

Piroshka

Brickbat

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Brickbat Piroshka Alternative 4 Piroshka – Brickbat Written in Music https://writteninmusic.com

De bandnaam Piroshka komt van de Hongaarse versie van Roodkapje. Zangeres/gitariste van Piroshka is niemand minder dan Miki Berenyi, in de jaren negentig de roodharige blikvanger van Lush. Zij wordt terzijde gestaan door flink wat new wave/britpop-ervaring: op bas horen we Mick Conroy (Modern English), op drums Justin Welch (ex-Elastica) en op gitaar is er KJ ‘Moose’ McKillop (ex-Moose).

Piroshka ontstond in 2016, toen de reünie-tournee van Lush op haar einde liep. Het viertal heeft met Brickbat een lekkere plaat gemaakt die niet direct terug valt te herleiden tot de (vorige) bands van de muzikanten, al is het markante stemgeluid van Berenyi natuurlijk altijd goed voor een spontane vlucht naar het begin van de jaren negentig.

Een aantal songs zijn exemplarisch voor de nieuwe sound die Piroshka neerlegt: This Must Be Bedlam is robuust, maar kent ook fijne zweefvocalen. De song is pakkend maar onrustig, met kleine noisy speldeprikken. Op Village Of The Damned, een song over school shootings, combineert de band dwingende bas en ‘vloeibare’ zang met trompet en ook Hated By The Powers That Be is rijkgeschakeerde indierock die aangenaam verrast. Everlastingly Yours bleek de afgelopen maand al een populaire track; weelderige synths en wederom trompet. En waarom ook niet? Piroshka kleedt haar indierock graag aan met meer dan alleen gitaren.

Het melodieuze, melancholieke Blameless doet iets meer denken aan de eerste jaren van Lush maar het folky tintje en de strijkers trekken ook deze song in de wereld van Piroshka. In die wereld is overigens ook ruimte voor tempo: Never Enough pompt lekker door en dat geldt ook voor What’s Next?, een onontkoombare track die de Brexit-chaos aan de orde stelt: ‘Long forgotten days, when we were united / Are gone for good’. Het eveneens vlotte Run For Your Life leunt op een overbekende melodielijn uit de new wave en stampt lekker door.

Brickbat is een fijne plaat die aangeeft dat het loslaten van je oude bands zeker iets moois kan opleveren. De reünie van Lush was een goed idee maar Miki Berenyi’s nieuwe start met Piroshka verdient net zoveel aandacht.

Piroshka speelt op 26 april in de bovenzaal van Paradiso.

https://www.youtube.com/watch?v=aNoBBaxfkqE


  1. This Must Be Bedlam
  2. Village Of The Damned
  3. Never Enough
  4. Blameless
  5. What's Next?
  6. Hated By The Powers That Be
  7. Run For Your Life
  8. Heartbeats
  9. Everlastingly Yours
  10. She's Unreal