×

Recensie

Alternative

19 januari 2022

Pip Blom

Welcome Break

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Heavenly Recordings

Pip Blom - Welcome Break
Welcome Break Pip Blom Alternative 3.5 Pip Blom – Welcome Break Written in Music https://writteninmusic.com

In 2019 verscheen de eerste langspeler van Pip Blom, nog steeds een van Nederlands fijnste indiebands. Het album Boat hield de opwinding van de voorgaande twee prima ep’s prima vast. Vervolgens werd het kwartet door talloze podia in binnen- en vooral buitenland gevraagd. Het tourschema van Pip Blom was indrukwekkend en omvatte onder meer twee puike gigs op Glastonbury (2019), waarmee een lang gekoesterde wens uitkwam.

Het contrast met 2020 en 2021 was achteraf, zoals voor zovele bands, natuurlijk enorm. Maar Pip Blom gebruikte de energie en de ervaringen van de voorgaande jaren en schreef twintig nieuwe songs, waarvan er uiteindelijk zestien mee werden genomen naar de demo-fase. Door de welig tierende Covid-19 restricties had het nogal wat voeten in de aarde om weer te kunnen opnemen in de favoriete Big Jelly Studios te Ramsgate, maar de band zette door en worstelde zich door de 14-daagse quarantaine heen.

Welcome Break, de titel verwijst naar horeca-services langs de Engelse snelwegen, is natuurlijk een uitnodigende titel. En we weten dat Pip Blom nog steeds van pakkende popsongs houdt. Dus kom maar op. Frisse, stekelige songs met jeugdige energie zijn meer dan welkom.

Die levert de band dan ook weer op deze plaat, die vorig jaar al digitaal uitkwam. Zonder echt te verrassen trakteert Pip Blom ons weer op een lekker levendig album vol dynamische, stevige popsongs met een rafel- of kartelrand. Natuurlijk is de band gegroeid door het vele spelen en heeft Pip Bom als zangeres ook stappen gezet. Glad, smetteloos, pompeus of doordacht wordt het gelukkig echter nergens. Aan de andere kant, avontuurlijke nieuwe wegen slaat de band ook niet in. Dat is op dit moment, met album nummer twee, ook nog niet echt nodig, mocht de band al die ambitie hebben.

Opener You Don’t Want This is typerend voor het songmateriaal van Welcome Break: dubbelgelaagd gitaarwerk, scherp maar poppy en gezegend met stevige climaxen, gekleurd door meerstemmige zang. 12 voegt hier met zijn vergelijkbare dynamiek niet zo gek veel aan toe maar het gitaarwerk en de zang tussen de typische climaxen door zijn weer smakelijk. Smakelijk is ook It Should Have Been Fun, dat wat kalmer en losser overkomt maar ook weer een aantal keer losbarst. Hier klinken die pieken net even mooier en komen ze dan ook beter over.

Keep It Together was afgelopen zomer het aantrekkelijke ‘single-hitje’. Tijdloze indiesferen met mooi in elkaar grijpende zangpartijen in de refreinen. Zonder meer een van de betere songs op Welcome Break. Hierna is het beduidend minder uitgelaten Different Tune golvender en zachter glooiend en dat is een (ahum) welkome break. Met het lekker stampende, ruigere I Know I’m Not Easy To Like stuitert de band weer de andere kant op, om uit volle borst zingend te eindigen.

Op de tweede helft van het album valt het ‘oosterse’ gitaarmotiefje van I Love The City op, een nummer waarop de boog lekker gespannen staat. ‘We both made mistakes, you can’t get over mine’, horen we in Holiday, een meeslepend relatieverhaal met een fijnmazige gitaarpartij, een ijl koortje en enkele vertrouwde uithalen. Het afsluitende Trouble In Paradise, met een meer organische dynamiek en een verrassend desolate break, schaart zich op het einde nog mooi onder de hoogtepunten. 1. You Don't Want This
 2. 12
 3. It Should Have Been Fun
 4. Keep It Together
 5. Different Tune
 6. I Know I'm Not Easy To Like
 7. Faces
 8. I Love The City
 9. Easy
 10. Holiday
 11. Trouble In Paradise