×

Recensie

Alternative

18 november 2018

Pip Blom

Paycheck EP

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: El Diablo

Paycheck EP Pip Blom Pip Blom Alternative 3.5 Pip Blom – Paycheck EP Written in Music https://writteninmusic.com

Pip Blom, de jonge indierockband uit Amsterdam, heeft het klaargespeeld om in november meer dan 10 optredens in Groot-Brittannië in de agenda te krijgen. En of dat nog niet genoeg is, er zijn alweer zes Engelse gigs bevestigd voor begin 2019. Er kwamen ook de nodige positieve geluiden van relevante Amerikaanse magazines, een enorme hoeveelheid internet plays én de band stond in de grote tent van Best Kept Secret dit jaar. Voeg daarbij de toertjes met Franz Ferdinand en The Breeders en we kunnen dan al gerust spreken van een heel bijzonder verhaal.

De prettig losse, dan weer venijnige ongecompliceerde indierock van het kwartet ademt die lekkere, dwarse do-it-yourself sfeer van een (bovengemiddeld) postpunkbandje van rond 1980 of dat welkome, ongepolijste, nuchtere van de Britse ‘C-86-bands’ uit de latere jaren tachtig. De appel valt in dit geval niet ver van de boom want was Eton Crop, de band van Pips vader Erwin, destijds ook niet net zo eigenwijs en wars van nodeloze opsmuk? De band knikt zelf overigens vooral naar recentere namen als Parquet Courts, Courtney Barnett en Blur.

Pip Blom bracht vorig jaar al een paar singles uit die voor de nodige reuring zorgden. Daarvoor al, in 2016, was er de ep Are We There Yet, een release die werd voorafgegaan door het in eigen beheer uitgebrachte demo-album Short Stories (2013). Nu is er de dan ep Paycheck.

Pussycat klinkt brutaal en zelfverzekerd, de band laat die punky bravoure horen die een band als Elastica ook zo lekker kon neerleggen. The Shed kent lekkere slepende coupletten met zware gitaarerupties. Het ruwe geluid met Pips vervormde stem als leidraad geeft deze track een meerwaarde. De band klinkt wat cleaner op Come Home: ruimtelijker ruimte, dunne gitaren en een prominente bas; meer indiepop dan postpunk en een lekkere afwisseling. Op het aanvankelijk prettige monotone The Hours laat Pip Blom even subtiele als effectieve noise toe, zodat deze track naar het einde toe nog even lekker opveert.

Het wordt tijd voor een volledig album, zou je zeggen, maar met de twee EP’s en diverse singles kan Pip Blom de komende maanden in ieder geval met gemak een puike setlist samenstellen. Na de Britse tour van dit najaar/winter is er hopelijk nog genoeg inspiratie en energie om het inmiddels aardig langdurige momentum nog even verder op te rekken.

https://www.youtube.com/watch?v=gXhWRORq_w8


  1. Pussycat
  2. Come Home
  3. The Shed
  4. Hours