×

Pip Blom

Boat

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Heavenly

Boat Pip Blom Alternative 4 Pip Blom – Boat Written in Music https://writteninmusic.com

De achtbaan zal voorlopig nog niet stoppen. Pip Blom, een van Nederlands leukste indiebands tekende bij het vooraanstaande Engelse Heavenly Recordings. Hiermee werd een droom van Pip Blom werkelijkheid. Eerdere successen waren natuurlijk de diverse EP’s die internationaal werden opgepikt, de vele gigs in Engeland en de voorprogramma’s van onder meer The Breeders, Franz Ferdinand en Garbage.

Precies op tijd komt dan nu ook het album van het viertal. Het is goed om te horen dat de songs op Boat in het verlengde liggen van eerdere releases, waaronder het voorgaande Paycheck: even ongepolijste als pakkende indiepop/rock met een lekkere dynamiek, jeugdig en ontwapenend maar met een lekkere kartelrand. Bij het beluisteren van Boat schieten er zeker namen uit de rijke Britse en Amerikaanse indie-geschiedenis te binnen maar laten we ons beperken met te zeggen dat Pip Blom de erfenis van pakweg 1985-1995 een lekker nieuw leven inblaast. En verder is de groep natuurlijk helemaal van nu en sluit de muziek aan op die van onder meer Parquet Courts en Courtney Barnett.

De strakke single Daddy Issues werd al goed opgepikt. Niet zo vreemd want dit is de single die je graag hoort van Pip Blom; lekker dynamisch met meerstemmige refreinen, poppy maar verre van gladgestreken. Dat geldt ook voor het vergelijkbare Ruby en het iets ruwere Set Of Stairs, een brutale track met een lekkere break die binnen drie minuten alles zegt wat er gezegd moet worden. Sorry is een mooie mix van innemende zang, fijne baspartijen en jengelende gitaren.

Pip Blom komt hier en daar zoals verwacht ook zeker weerbarstiger voor de dag: Don’t Make It Difficult stuitert lekker en trekt soms stevig muren op en op Tired schrikt de band niet terug van lekker tegen vals aanhangende gitaarlijnen. Tinfoil is dreinend met bewerkte vocalen, hier en daar een shot elektronica en vooral een heerlijke, expressieve sound die aan alle snaren wordt onttrokken.

Halverwege Boat komt het meer akoestisch getinte, bitterzoete Bedhead voorbij. Goed geplaatst en een song die het album net even uitgebalanceerder en evenwichtiger maakt. De debuutplaat van Pip Blom voor Heavenly kun je dan ook beschouwen als een fijne bekroning op het harde werk van de afgelopen jaren.

https://www.youtube.com/watch?v=8lr0ph7lNnE


  1. Daddy Issues
  2. Don’t Make It Difficult
  3. Say It
  4. Tired
  5. Bedhead
  6. Tinfoil
  7. Ruby
  8. Set Of Stairs
  9. Sorry
  10. Aha