×

Recensie

Rock

06 mei 2014

Pink Mountaintops

Get Back

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Jagjaguwar

Get Back Pink Mountaintops Rock 3.5 Pink Mountaintops – Get Back Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadese singer-songwriter Stephen McBean is frontman van twee bands. Zijn bekendste is de rockband Black Mountain, dat vooral beïnvloed is door de psychedelische rock uit de jaren 70. Ook Pink Mountaintops is beïnvloed door de jaren ‘60 en ‘70, maar neigt daarbij veel meer naar poprock uit die tijd. De muzikale sfeer die de band neerzet is vaak ook wat meer dromerig en zoeter. Ondanks het simpele geluid, worden experimenten echter niet uit de weg gegaan.

Pink Mountaintops is meer een collectief te noemen dan een band. Mcbean verzamelt voor elk nieuw album weer een diverse groep muzikanten. Deze keer kwamen onder andere leden van Dinosaur Jr., Earth, Dead Meadow en Giant Drag opdagen en dat is nog maar een kleine greep. Het zorgt er ook voor dat dat Pink Mountaintops per album en zelfs per nummer erg afwisselend klinkt. Dat is hier niet anders.

Het eerste wat opvalt aan Get Back is dat het geluid erg rauw is. Gitaren piepen en knarsen er op los. Op het moment dat J. Mascis (Dinosaur Jr.) langs komt voor scheurende solo’s is het vuige geluid compleet. Deels verantwoordelijk voor het creëren van dit rauwe geluid is muzikant en producer Joe Cardamone, die met zijn band The Icarus Line vorig jaar al een vuig en onheilspellend album uitbracht.

Het thema van dit album lijkt rond nostalgie te draaien. Referenties naar oude vrienden en liefdes, rock’n roll en jeugdigheid vormen het grootste gedeelte van de inspiraties. Ook muzikaal wordt er dus veel terug gegrepen naar het verleden. Het zorgt er wel voor dat het album klinkt als een “verloren album uit die tijd” met af en toe ruimte voor kleine experimentele uitstapjes. Het nummer North Hollywood Microwaves bijvoorbeeld; plotseling wordt er een funky saxofoon ingezet, terwijl Annie Hardy (Giant Drag) de ruimte krijgt voor een bizarre, droogkomische rap over Rod Stewart, ziekenhuizen en seks met beren. Het nummer valt uit de toon bij de rest van het album, maar is hierdoor juist wel heel verrassend en fris.

Pink Mountaintops doet weinig nieuws, maar doet dat wel met veel rauwe energie en de nodige lichtexperimentele wendingen.  1. Ambulance City
  2. The Second Summer of Love
  3. Through All the Worry
  4. Wheels
  5. Sell Your Soul
  6. North Hollywood Microwaves
  7. Sixteen
  8. New Teenage Mutilation
  9. Shakedown
  10. The Last Dance