×

Recensie

Roots

15 september 2016

Phil Bee’s Freedom – Memphis

Memphis Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Records Services

Memphis Blues Phil Bee's Freedom Roots 4 Phil Bee’s Freedom – Memphis Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Bij regelmatige festivalgangers is Phil Bee (Philippe Bastiaens) geen onbekende, als frontman van The Buzztones en King Mo passeerde hij op gerenommeerde festivalpodia. De laatste tijd is de man uit Maastricht actief in Phil Bee’s Freedom, een muzikaal verbond met enkele uitmuntende Nederlandse muzikanten. Vorig jaar was er al een eerste werkstuk, een veredelde demo die een registratie van het eerste concert bevatte.

Begin dit jaar verzeilde Phil in Memphis, hij gaf enkele concerten in de legendarische muziekstad. Een bezoek  dat zijn sporen nalaat. Het openingsnummer, de titelsong Memphis Moon gaat over de opgedane reis-impressies, uiteraard blijven invloedrijke platenlabels als Sun en Stax  niet onvermeld. Het op de slidegitaar van John F.Klaver geënte Down Don’t Bother Me is overigens een nummer dat Albert King ooit opnam voor Stax. Het  gelijknamige nummer dat we hier horen is van The Dereck Trucks Band afkomstig en krijgt met Bee’s rauwe zang en het  pittige dameskoortje een onmiskenbaar Cockeriaans allure.

Phil deelt met gitarist Berland Rours en klavierman Pascal Lanslots een fascinatie voor de oldschool R&B van Ray Charles en Bobby Bland, naast Little Feat en Clapton. Van Slowhand krijgen we een uit de Derek & Dominos periode stammend Got To Get Better In A Little While met hitsige ritmiek en vervormd snarenwerk. Ain’t That Loving You Baby zat in het repertoire van de onnavolgbare soulshouter Bobby Bland.

Muzikale invloeden die eveneens doorsijpelen in het zelf gecomponeerde repertoire. We luisteren graag naar een knap opgebouwd Too Much Ain’t Enough dat de klasse van de band nog eens illustreert. De gospelgetinte southern soul van Sunday Morning Down, komt dicht in de buurt van illustere voorgangers evenals de soulballade One Last Kiss Het zijn hoogtepunten van een geïnspireerd schijfje rond ‘soulman’ Phil Bee en zijn getalenteerde kompanen van Freedom.

Op zondag 18 september stellen ze dit nieuwe werk voor in Club Vibes in Maastricht. Verdere concertinfo:  http://www.pbfreedom.com/gigs/

Tracklist Memphis Moon:

 1. Memphis Moon
 2. Down Don’t Bother Me
 3. Sunday Morning
 4. Too Much Ain’t Enough
 5. Down The Line
 6. I Giia Fly
 7. One Last Kiss
 8. Hold On
 9. Ain’t That Loving You Baby
 10. Once In This Lifetime
 11. Got To Get Better In A Little While
 12. One Last Kiss (acoustic)


 1. Memphis Moon
 2. Down Don't Bother Me
 3. Sunday Morning
 4. Too Much Ain't Enough
 5. Down The Line
 6. I Gotta Fly
 7. One Last Kiss
 8. Hold On
 9. Ain't That Loving You Baby
 10. Once In This Lifetime
 11. Got To Be Better In A Little While
 12. One Last Kiss (Acoustic)