×

Recensie

Roots

09 april 2024

Pernice Brothers

Who Will You Believe

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Who Will You Believe Pernice Brothers Roots 4 Pernice Brothers – Who Will You Believe Written in Music https://writteninmusic.com

In de vroege jaren negentig  evolueerde In Massachussetts de oorspronkelijke elektrisch versterkte rock van The Scuds naar het countrygetint akoestisch repertoire van The Scud Mountain Boys, de concerten werden al zittend afgewerkt. Vijf jaar later werd de formatie opgedoekt, de belangrijkste songleverancier zanger Joe Pernice ging verder met zijn eveneens op de gitaar tokkelende broer Bob. Bij Pernice Brothers verschuift het accent naar met aanstekelijke harmonische gezangen gelardeerde poprock die sinds ‘98  op zeven langspelers te beluisteren is.

Na vijf jaar wachten heeft Spread The Feeling  eindelijk een opvolger. In de tussenperiode bracht Joe Pernice met Richard solowerk uit. Tijdens een creatieve periode rijpte nieuw werk dat samen met broer Bob en snarenlui zoals oudgediende Peyton Pinkerton, Liam Jaeger en multi-instrumentalist en co-producer McKenzie in de studio in Toronto werd opgenomen.

“Who will you believe?”,vraagt Joe zich samen met de bandleden en enkele gastmuzikanten af in de op fraaie melodie lijnen gebouwde titelsong.  Look A Live over het genot van songschrijverij en muziek maken drijft op een onweerstaanbare hook en vrolijke trompetjes. Het breekbare What We Had springt er bij de eerste beluistering uit, zachte zang en haast snikkende gitaartjes die mooi overlopen in het al even gevoelige December In Her Eyes. Weerom dat trompetje op een wolk van dromerig strijkers en toetsenwerk, beurtelings herinnerend aan de soundtrack van Al Green en Burt Bacharach loopt uit op A Song For Sir Robert Helpmann, een zeemzoet instrumentaaltje met zwoele oeh’s en aah’s.

Het tempo wordt even opgedreven met Hey Guitar terwijl het op prominente basloopjes en  snerpende gitaren geënte I Don’t Need That Anymore ongemeen sterk naar de Fab Four tijdens de Sgt. Peppers periode refereert. Als Joe in I Don’t Need That Anymore het gezelschap van Neko Case krijgt resulteert dat in een bitterzoet, goddelijk country duet.

De afgelopen periode was voor Joe Pernice niet de beste, in nauwelijks een half jaar tijd verloor hij  enkele dierbaren. David Berman, dichter en muzikant bij Silver Jews en Gary Stewart, medeoprichter van Rhino Records en fan van het eerste uur van The Pernice Brothers stapten uit het leven. Pernice’s neef Joe Harvard die The Apache Studio’s in Boston opzette bezweek aan kanker. The Purple Rain is een oprecht emotioneel afscheid van die vrienden, treurige prevelende zang met een aanzwellend koor op de achtergrond vormen een dramatische afsluiter van een opmerkelijk muzikaal werkstuk. 1. Who Will You Believe
 2. Look Alive
 3. Not This Pig
 4. What We Had
 5. December in Her Eyes
 6. A Song for Sir Robert Helpmann
 7. Hey, Guitar
 8. A Man of Means
 9. I Don’t Need That Anymore
 10. Ordinary Goldmine
 11. How Will We Sleep
 12. The Purple Rain