×

Recensie

Electronic

13 februari 2019

Perfect Son

Cast

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: SubPop

Cast Perfect Son Electronic 3.5 Perfect Son – Cast Written in Music https://writteninmusic.com

Het vertrouwen is groot als Tobiasz Biliński zijn handtekening onder het contract van het meer op het gitaar gerichte beroemde platenlabel SubPop plaatst. Als eerste Poolse artiest krijgt hij de mogelijkheid om hier zijn werk te publiceren. Helemaal onbekend is hij daar niet. Bij zijn vorige project Coldair strikt hij ze al voor de distributie van hun laatste album The Provider.

Perfect Son is de doorstart van deze uit Warschau afkomstige veelzijdige multi instrumentalist. De postpunk vormt hierbij een belangrijke inspiratiebron. Vergeet niet dat de impact van deze stroming ook in Polen vrij groot is. In de gloriedagen van de jaren tachtig koppelt dit land zich los van het communistische Oostblok. Perfect Son ligt in de lijn van de postpunk beweging, met kil keyboard toetswerk en warmere gitaarklanken.

Cast is een gevarieerde plaat, met de basis in de elektronische muziek. Daar vanuit worden de tracks opgebouwd, resulterend in songs die sterk bij dat ijkpunt blijven, of juist meer een andere weg inslaan. De scheidingslijn tussen herhalende It’s For Life samples, drumcomputers, elektronica en door heuse muzikanten gespeelde werkstukken is vrij dun en niet altijd herkenbaar. Dit maakt het allemaal een stuk avontuurlijker en interessanter. Bij Reel Me is deze opzet goed hoorbaar. Een minimalistisch herhalend bliepje onder handen genomen door licht industriële geluidsexplosies. Als een cyberpunker voegt Tobiasz emo invloeden in zijn belevingswereld toe. Op zijn zuivere hoge zang zijn veel New Wave puristen jaloers, zo onbedwongen presenteert hij zich. Het is allemaal gruwelijk goed doordacht.

Bij Lust roept hij de hulp in van de bij Setting The Woods On Fire spelende gitarist Marcin Buzniak. Deze song eist een meer donkere en melodieuze aanpak. Op de overige nummers is alleskunner Tobiasz Biliński uitvoerder van de gitaarpartijen. Hier voegt juist Marcin Buzniak dynamiek toe. Buzniak is tevens als producer verantwoordelijk van het proces welk zich gedeeltelijk in Polen en voor het overige deel in de Verenigde Staten afspeelt. De prachtige grimmige sfeer van So Divine springt er sterk uit, al had hier zelfs nog meer ingezeten. Hier borduurt het te lang rond hetzelfde thema voort. Dan is Promises veel toegankelijker en luchtiger, maar ook minder indrukwekkend. Old Desires straalt dat ook uit, al maakt het tegendraadse karakter het wel een stukje spannender.

High Hopes vult de ontstaande ruimte met subtiel pianospel in waardoor de gitaar halverwege effectiever toeslaat. Bij het met Oosterse exotica versierde My Body Wants gaat het tempo flink omhoog, al houdt de zang het verder klein. Wax wijkt met de trippende invloeden sterk van de rest af, maar is in zijn veelzijdigheid wel een aangename warme song, al liggen de vocale symfonische invloeden er wel erg dik bovenop. Met de nodige soul en klappende percussie trekt Almost Mine de aandacht naar zich toe. Cast is een prima plaat, al is de stem van Tobiasz wel erg iel en vlak, waardoor het al snel eentonig overkomt.  1. Reel Me
  2. Lust
  3. It's For Life
  4. Old Desires
  5. So Divine
  6. Promises
  7. High Hopes
  8. My Body Wants
  9. Wax
  10. Almost Mine