×

Recensie

Electronic

17 november 2013

Pal Joey –

Hot Music

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: BBE

Hot Music Pal Joey Electronic 3.5 Pal Joey – Presents Hot Music Written in Music https://writteninmusic.com

Soms is het volstrekt onduidelijk wat de reden is dat bepaalde albums verschijnen. Zoals een verzamel-CD van Pal Joey bijvoorbeeld. Met zowel oude, minder oude en best wel nieuwe tracks.

Pal Joey is de schuilnaam van Joey Longo en komt de man uit New York. Zijn productiviteit beleefde vooral in de jaren ’90 een piekmoment, waar hij onder allerlei pseudoniemen en voor allerlei independent USA labels zijn housebrouwsels de wereld in stuurde. In die dagen was Pal al een redelijk obscuur figuur, laat staan twintig jaar later. Toch vond het Engelse BBE dat Pal maar weer eens in de spotlights gezet moest worden en als een old school househeld gelanceerd moest worden. En die nog steeds actief is.

Onder de naam Earth People heeft Lungo een tweetal dwingende houseclassics op zijn naam staan (Dance en Reach Out; op Hot Music te vinden in nét de verkeerde versies .. waarom? waarom?), tracks die in de 90’s hoorden in ieder underground houseset. Pal Joey was vooral een New York aangelegenheid en de house uit die stad en Amerika in het algemeen had in Nederland een weliswaar trouwe, maar slechts kleine aanhang. In die tijd draaide de NY-housescene slechts op een paar namen, waarvan Longo er één was en perstte hij de ene na de andere 12” eruit. En aangezien die USA importjes slechts mondjesmaat in Nederland verkrijgbaar waren en er bovendien ook nog eens een op allerlei labels en onder allerlei verschillende namen materiaal verscheen, was het al redelijk snel een confuse bedoening en was het veelal het toeval dat bepaalde of er weer een Pal Joey plaat aan de collectie kon worden toegevoegd. Tel daarbij op dat NY house vaak te traag en freaky was om in te passen in een gemiddeld DJ setje, dan was de conclusie al erg snel dat met een gemiddelde Pal Joey produktie niet al te veel aangericht kon worden. Dat betekende echter niet dat de man links gelegen moest worden. Integendeel. Hij had een aparte, opvallende manier van produceren en remixen. Veel loops, jazz, een vleugje disco en staccato beats.

En uit het niets is er opeens een verzamelaar met veel van dat 90’s materiaal, waarbij meer dan de helft afkomstig is van zijn Loop’d’Loop-label, dat bij het verschijnen al nauwelijks te verkrijgen was in de importwinkels. Naast al die classics zijn er ook recentere titels van Pal op het album te vinden en geeft Hot Music dus een redelijk breed beeld van waartoe de New Yorker allemaal in staat is. Voor de USA househeads met missing Pal Joey links in de collectie is het dan ook een goede zaak dat Hot Music is verschenen.

En voor de rest van het cratediggende volk? Die zouden op z’n minst eens naar dit album moeten luisteren om een stukje housegeschiedenis tot zich te nemen. Want hoe obscuur ook, vooral de Earth People tracks (met de beruchte Carl Bean, Dexter Wansel en Chic samples) zijn nog steeds gemeen krakende floorfillers. De Loop’d’Loop-tracks zijn veelal trage, deephouse nummers, die hooguit in een downtemposetje tot hun recht kunnen komen. Voor de rest vormt Pal Joey’s muziek maar weinig aanknopingspunten. Maar al deze obstakels betekenen niet dat het een overbodige verzamelaar is: de drumbeats klinken weliswaar her en der gedateerd en klokken de tempi maar zelden boven de 120 BPM, de verzamelaar geeft een representatief beeld van de deephouse zoals die in de jaren ’90 klonk en waarvan wekelijks bosjes 12”es verschenen, vooral afkomstig uit de Big Apple, aangevuld met nieuwe titels, waar Longo zijn muziek niet echt al te veel doorontwikkelde. De meeste van die nummers, evenals het leeuwendeel op deze Hot Music zijn indertijd aan de aandacht van het dancevolk onsnapt, vooral doordat kloof tussen hoe een NY’er en een Hollander house definieert. Een kloof die er nog steeds is als het gaat om garagehouse en discohouse.

17 classics zijn er op Hot Music te vinden en wie Pal Joey in de 90’s al volgde zal de ene oeh en aah slaken, anderen zullen af en toe met het hoofd op en neer gaan, maar veelal meewarig de schouders ophalen bij het beluisteren van deze voor de meeste mensen niets-aan-de-house. Als tijdsdocument evenwel toch goed dat Hot Music is verschenen. Eén van die al lang vergeten c.q. nog nooit ontdekte househelden van weleer krijgt weer een paar seconds of fame. Ook al is hij nog redelijk actief. Vooral in de behoorlijk drukke luwte.

Tracklisting Hot Music:

 1. Pal Joey – Perfectionist (Loop-D-Loop #24, 2012)
 2. Pal Joey – Just The Way You Are (Loop-D-Loop #19, 2005)
 3. Pal Joey – Show Me (Loop-D-Loop #18, 2004)
 4. Pal Joey – Toi Et Moi Featuring Papa Stomp (Loop-D-Loop #20, 2006)
 5. Pal Joey – Happy (Loop-D-Loop #18, 2004)
 6. Pal Joey – I Sing (Mother Tongue, 2003)
 7. Pal Joey – Partytime (Loop-D-Loop #2, 1990)
 8. Earth People – Dance (Beats Mix) (Kool Groove, 1989)
 9. DreamHouse – Jump And Prance – Dream Mix (White Label Records, 1990)
 10. Loop D’ Loop – Raw Love (Loop-D-Loop #2, 1990)
 11. Pal Joey – Spend The Night – Fredo Revisited” (Loop-D-Loop #23, 2010)
 12. Earth People – Reach Up To Mars – 808 Bonus Mix” (Underworld, 1990)
 13. Pal Joey – Do What You Want To (Loop-D-Loop #23, 2010)
 14. Los Dos – Tomorrow (Cabaret, 2003)
 15. Pal Joey – Playtime (Loop-D-Loop #19, 2005)
 16. Soho – Hot Music (Kool Groove, 1989)
 17. Pal Joey – Free (Loop-D-Loop #24, 2012)