×

Recensie

Metal

03 november 2012

Pagan Altar

Judgement Of The Dead

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Cruz Del Sur Music

Judgement Of The Dead Pagan Altar Metal 4 Pagan Altar – Judgement Of The Dead Written in Music https://writteninmusic.com

Eind september is het album Judgement Of The Dead van Pagan Altar verschenen via Cruz Del Sur Music SRL. De geschiedenis van dit album en de band is niet heel eenvoudig, dus let goed op. Pagan Altar is door vader Terry en zoon Alan Jones opgericht in 1978. Het was één van de weinige New Wave Of British Heavy Metal bands die doom metal speelden. Hun eerste release was een demo-cassette genaamd Pagan Altar in eigen beheer uitgebracht in 1982. Alles songs die hierop staan, komen ook terug op hun eerste LP genaamd Volume I. Dit album bevat één extra nummer, namelijk het akoestische Night Of The Banshee. Deze heruitgave is in 1998 door Oracle Records uitgebracht, maar de band was eind 1982 al ter ziele.

In 2004 is Pagan Altar door Terry en Alan Jones nieuw leven ingeblazen en is hun EP The Time Lord via I Hate verschenen. In hetzelfde jaar verscheen hun CD The Lords Of Hypocrisy via Oracle Records. Twee jaar later verscheen bij hetzelfde label hun CD Mythical And Magical. In de tussentijd is op Terry en Alan na de hele line-up meerdere malen veranderd. De laatste paar jaren heeft de band een aantal optredens gedaan op beroemde Britse festivals als Metal Brew, British Steel (IV en V) en Live Evil. Dit jaar is hun nieuwste CD Never Quite Dead opgenomen in een zelfgebouwde studio in de achtertuin van het ouderlijk huis. De huidige line-up bestaat naast vader en zoon Jones uit Vince Hempstead (gitaar), Dean Alexander (drums) en William Gallagher (bas-gitaar). De release van Never Quite Dead staat gepland voor dit jaar.

Recentelijk is dus het eerste album van Pagan Altar opnieuw uitgebracht op CD. De nummers en de muziek klinken erg gedateerd, maar dat viel natuurlijk te verwachten. Gelukkig is retro metal weer helemaal in, dus valt de release op het juiste moment. De productie van de plaat is prima en de band klinkt jong en energiek. De karakteristieke stem van Terry Jones is het meest opvallende element binnen de muziek; ik ben erg benieuwd hoe hij op Never Quite Dead klinkt! Judgement Of The Dead opent met Pagan Altar, een sfeervolle metalsong die hun live act goed weer weet te geven. De shows kenmerken zich namelijk door een hoog occult en ritualistisch gehalte. De tweede song heet In The Wake Of Armadeus en heeft een heerlijke gitaarriff dat er lekker op los beukt. Het titelnummer is ook niet te versmaden. The Black Mass doet veel aan Black Sabbath denken en Night Rider is een heerlijk up-tempo song. Na het sfeervolle akoestische Dance Of The Banshee eindigt de CD met het epische nummer Reincarnation. Deze heruitgave van Judgement Of The Dead is een mooi tijdsdocument voor fans van NWOBHM en retro-metal.

Tracklisting Judgement Of The Dead:

 1. Pagan Altar
 2. In The Wake Of Armadeus
 3. Judgement Of The Dead
 4. The Black Mass
 5. Night Rider
 6. Dance Of The Banshee
 7. Reincarnation

https://www.youtube.com/watch?v=C2fUGKKkI4o 1. Pagan Altar
 2. In the Wake of Armadeus
 3. Judgement of the Dead
 4. The Blank Mass
 5. Night Rider
 6. The Dance of the Banshee
 7. Reincarnation