×

Recensie

Eigentijds

26 december 2013

Oliver Coates

Towards The Blessed Islands

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: PRAH

Towards The Blessed Islands Oliver Coates Eigentijds 3.5 Oliver Coates – Towards The Blessed Islands Written in Music https://writteninmusic.com

“All music is modern if you play it now.” Aldus Oliver Coates, een jonge, getalenteerde cellist die al veel heeft bereikt in de muziekwereld. Zo trad hij op met verscheidene gerenommeerde orkesten (National Orchestra of Wales, BBC Scottish Symphony Orchestra en Britten Sinfonia) en schuwde hij ook de meer populaire muziekhoek niet, getuige zijn samenwerkingsverbanden met o.a. Jonny Greenwood (Radiohead), Sigur Rós en Massive Attack.

Over zijn eerste volledige soloalbum, Towards The Blessed Islands, zegt Coates het volgende: “The record documents important collaborations I have had over several years. Assembling each part into a bigger coherent shape was like creating a sequence of imaginary rooms, each atmosphere building on the experience of the last.”

De acht nummers op deze plaat zijn stuk voor stuk zeer experimenteel van aard (met uitzondering van het laatste “liedje” Another Day). Coates combineert op dit album een ‘andere’ manier van spelen met zeer uiteenlopende stemmingen van het instrument. Voor het opnemen van dit werk heeft hij gekozen voor een eveneens ongewone aanpak. Hij koos voor ongewone opnamelocaties, zoals kerken, tombes en verlaten boorplatformen. Hij is op zoek gegaan naar een andere benadering van ruimte, architectuur en muziekmaken. Opvallend is daarbij dat niet elk nummer op een andere locatie is opgenomen, maar meerdere locaties in een en hetzelfde nummer worden verwerkt.

Zo nam hij het subtiel opbouwende The Room is the Resonator op in zowel een klein kamertje in Aberdeen als in een treinstation in Berlijn (‘s nachts wel te verstaan). Coates en zijn instrument bevinden zich tijdens dit nummer afwisselend in de afgesloten ruimte en het wijdse, open station in Duitsland, waarbij op de achtergrond de ruimtelijkheid van het gebouw en de aanwezigheid van mensen en verkeer subtiel is te onderscheiden. Elke cellonoot gaat daarbij mee op het metrum van het harmonium dat de basisstructuur van het nummer vormt.

Towards The Blessed Islands is een sferisch album, met rijke muzikale lijnen en landschappen. Sommige nummers zitten boordevol dynamiek, anderen moeten het meer hebben van subtiliteit. Coates maakt creatief gebruik van ritme, rust, melodieën, harmonieën, speciale strijkstokken, distortion en echo. De warmte van de cello en de beperkingen ervan die tegelijkertijd juist veelzijdigheid en creatieve mogelijkheden te bieden hebben, de ontdekking en het benutten van ruimte, akoestiek, maar met name de originele benadering en kwaliteiten van de muzikant, maken dit een zeer eigenaardige, moeilijke maar interessante plaat.

Towards The Blessed Islands is uitgekomen op zowel cd als vinyl, en vormt de allereerste uitgave van het nieuwe label PRAH.

Tracklisting:

1. The Room is the Resonator
2. Cello & Autoharps
3. Cello & Whirlies
4. Tommib Help Buss
5. Kottos (live)
6. Raimondas Rumsas
7. The Clouds Flew Round With Me
8. Another Day  1. The Room Is The Resonator
  2. Cello & Autoharps
  3. Cello & Whirlies
  4. Tommib Help Buss
  5. Kottos [Live]
  6. Raimondas Rumsas
  7. The Clouds Flew Round With The Clouds
  8. Another Day