×

Recensie

Jazz

18 maart 2014

Now vs Now

Earth Analog

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Now vs Now Productions

Earth Analog Now vs Now Jazz 4.5 Now vs Now – Earth Analog Written in Music https://writteninmusic.com

Zonder twijfel het meest spannende trio uit New York is momenteel Now vs Now. Met hun tweede album Earth Analog verzetten ze opnieuw de jazzbakens naar ultieme standaard.

Hun eerste album Jason Lindner Gives You Now vs Now uit 2009 betekende een fijne revolutie in compositie en sound. Vanuit een jazzquintet opgezet lieten de composities op het debuut een nieuwe benadering van componeren en spelen horen. Vanuit een slimme jazzbasis werden zowel akoestische instrumenten als Fender rhodes en synthesizers gebruikt om binnen de meest onvoorspelbare ritmepatronen diep binnen te dringen en te intrigeren.

Na 5 jaar verschijnt nu Earth Analog waarop het quintet is teruggebracht naar een triovorm met Jason Lindner (piano en keyboards), Panagiotis Andreou (bas) en Mark Guiliana (drums). Zoals de formatie de afgelopen 3 jaar ook al speelde. Dat deze briljante drie-eenheid zichzelf optimaal uitdaagt en elke jazzgrens opzoekt maakt het nieuwe album wederom een meer dan geweldige luisterervaring. De stuk voor stuk uitzonderlijke muzikanten maken zo van elke compositie een waar meesterstuk.

Luister vooral eens naar de dik groovende albumopener Ancient Alien, waarin de muzikanten echt alles uit hun instrumenten halen. Het daarop aansluitende Activity, met geniaal drumwerk van Mark Guiliana is zowaar nog beter. Lindner gaat op de keyboards volledig los in het intro van het geweldige Future Favela, waarna de band met een mix van progrock meets jazz geweldig invalt. Geweldige track! Maar ook het erg sfeervolle Veneno met z’n Afrikaans georiënteerde ritme, het lekker dikke met blues elementen doortrokken Fearless One, het warmbloedige en relaxte Traveler en het door Aphex Twin beïnvloede Intelligentlemen zijn fascinerende tracks die heel goed laten horen wat een geweldig trio muzikanten Now vs Now is.

Earth Analog is het wachten meer dan waard geweest. Het is een album boordevol geweldige tracks en een ultieme luisterervaring.  1. Ancient Alien
  2. Activity
  3. Stillness
  4. Future Favela
  5. Level
  6. Veneno
  7. Fearless One
  8. Traveler
  9. Intelligentlemen
  10. Drift