Recensie

24 november 2010

Nina Kinert

Red Leader Dream

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: V2

Red Leader Dream Nina Kinert Alternative 3.5 Nina Kinert – Red Leader Dream Written in Music https://writteninmusic.com

Na het grote succes van haar vorige album Pets & Friends en de daaruit voortvloeiende (hit)singles Beast en Combat Lover is de Zweedse zangeres Nina Kinert terug met haar vierde album Red Leader Dream. Toen ze twaalf jaar jong was moest Nina een zware rugoperatie ondergaan met daaropvolgend een lang verblijf in het ziekenhuis. Als enorme science fiction fan keek ze daar ontelbare keren naar de Star Wars trilogie en raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ze zich voornam om ooit haar soundtrack te schrijven voor een mogelijk toekomstig vervolg van deze succesvolle filmreeks.

Waren haar eerste twee albums Heartbreaktown (2004) en Let There Be Love (2005) nog de eerste spannende schreden op muziekgebied, waarbij Nina zich, zoals gebruikelijk was om het ‘te maken’ in Zweden, vooral presenteerde als zangeres met gitaar, op Pets & Friends (2008) horen we al duidelijk de ontwikkeling naar een eigen gewenste, unieke, stijl. Om de soundtrack bij de zevende Star Wars film (na The Return Of The Jedi) daadwerkelijk te realiseren vond Nina het noodzakelijk dat ze de complete regie over het album had. Omdat de talentvolle 27 jarige zangeres duidelijk weet wat ze wil en uitstekend haar visie op het albumproject kan overbrengen op haar vele (gast)muzikanten, is Red Leader Dream een even spannende, sferische als caleidoscopische plaat geworden. Nina wordt op dit album bijgestaan door veel Zweedse topmuzikanten, waaronder Jon Ȍlmneskog (Silverbullit), Linnea Olsson (Paintbox), Elekari Sander (The Tiny) en het album werd gemixt door Christoffer Berg, bekend van zijn werk voor Fever Ray en The Knife. Het intrigerende Tiger You is, het speelse Down On Heaven, het enigszins Oosters klinkende Moonwalker, het tekstueel spannende Original Sin, de liefdestrack Wings en de potentiële singlekandidaat Push It overtuigen het meest en maken mij meteen al benieuwd naar de bijbehorende filmbeelden. De eerste single Play The World, 25 en 4-Ever maken minder indruk maar passen toch uitstekend bij dit conceptalbum.

Met Red Leader Dream bewijst Nina Kinert dat het loont om eigenzinnig te zijn en te volharden in het uitwerken van onvervulde dromen. Of de nieuwe Star Wars film er nu komt of niet, George Lucas kan tevreden zijn en weet dat één belletje naar Stockholm volstaat om zijn toekomstige films een muzikale impuls te geven. Zij heeft hem dit album in ieder geval vast toegestuurd!  1. Moonwalker
  2. Play The World
  3. Down On Heaven
  4. Tiger You
  5. Push It
  6. My Girl
  7. Wings
  8. 4-Ever
  9. Original Sin
  10. 25