×

Recensie

Roots

18 maart 2024

Nienke Dingemans

Ain't No Hollywood Girl

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Verbraak van Bijnen Recordings

Ain't No Hollywood Girl Nienke Dingemans Roots 4 Nienke Dingemans – Ain’t No Hollywood Girl Written in Music https://writteninmusic.com

“Ain’t no Hollywood girl”, zingt Nienke Dingemans, een waarheid als een koe voor de zangeres die opgroeide in Ossendrecht, een bescheiden grensplaatsje nabij Bergen Op Zoom op een boogscheut van Antwerpen waar ze als jonge tiener al in de familiale kring musiceert, haar zelf gecomponeerde liedjes begeleidt ze met piano en gitaar.

Zowat twee jaar geleden debuteert ze met het epeetje Devil On My Shoulder, samenwerking met het musicerende  producersteam Jan van Bijnen / Joost Verbraak tot stand.  De destijds 17-jarige Nienke Dingemans onthult niet alleen haar talent als songwriter in poëtisch getinte, de heldere, doorleefde zangpartijen vertonen voor haar leeftijd een ongehoorde maturiteit.

De nieuwe volwaardige langspeler is weerom met blues en country getinte verhalen. Na de eerder genoemde, intrigerende titelsong gaat het verder met The House Of Lily Jones en Southern Way, in dartele countryblues gevatte beeldrijke verhalen ondersteund met banjo, lapsteel harmonica baritongitaar roepen onmiskenbaar associaties op met de Westelijke en Zuidelijke Staten.

Het met blazerssectie versterkte Blue Eyed Dreams is aanstekelijk hikkende rockabilly op energieke gitaarakkoorden die zijn uitwerking niet mist. Nog mooier wordt het als Nienke zich aan de piano zet  voor het in heimwee en prachtig strijkerswerk en gedempte bugeltonen gedrenkte Place I Call Home.

Het door de gelijknamige roadmovie geïnspireerde Thelma and Louise plaatst ons met rauwe slides abrupt met de voetjes op de grond meer bepaald in de omgeving van de immer eenzame highway. Dat Nienke ook met de lapsteel overweg kan illustreert een  ingetogen Late Night Blues.

Het weerom met fraaie cello en vioolklanken  geflankeerde epos Last Train To Brooklyn sleept ons mee in een mistroostige trip langs Texas en Louisiana die lijkt weggelopen uit één of andere soundtrack. Er volgt overigens nog een instrumentale reprise van die imaginaire treinreis na het al even bezwerende Outlaw On The Run. Met dit volwaardige langspeel debuut overtreft Nienke Dingemans de stoutste verwachtingen.  1. Hollywood Girl
  2. The House of Lily Jones
  3. Southern Way
  4. Blue Eyed Dreams
  5. Place I Call Home
  6. Thelma and Louise
  7. Late Night Blues
  8. Last Train to Brooklyn
  9. Outlaw on the Run
  10. Last Train to Brooklyn