×

Recensie

Alternative

20 augustus 2019

New Model Army

From Here

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: earMusic

From Here New Model Army Alternative 4.5 New Model Army – From Here Written in Music https://writteninmusic.com

Van de oorspronkelijke Bradfordse anarcho rockers New Model Army bezetting is alleen frontman en doemdenker Justin Sullivan over. Na de jaren tachtig glorietijden krijgt de band een zware klap te verwerken als bij drummer Robert Heaton pancreaskanker wordt vastgesteld. In 2004 zal hij op de leeftijd van 43 jaar aan de oneerlijk gevoerde strijd bezwijken. Deze impact heeft tot gevolg dat de band zich steeds wranger en slepender presenteert. New Model Army wisselt vervolgens regelmatig van bezetting, van de stabiele eenheid uit het begin is niets meer over. Het lijkt mij ook verdomd lastig om je opnieuw aan bandleden te binden, als zo’n bepalend lid is weggevallen. Live staat het nog steeds als een huis, en ook de albums blijven van constant hoog niveau. Het bestaansrecht hebben ze nog steeds, getuige de trouwe volgelingen die ze concert na concert volgen.

Na het tien jaar oude optimistische Today Is A Good Day volgt het lawaaierige Between Dog and Wolf percussie geweld. In 2016 komt het koude en kille Winter uit. Het veertiende volwaardige studioalbum From Here sluit daar nog het beste op aan. De krachtige stem van Justin Sullivan klinkt nog net zo sterk als 35 jaar geleden. Ondanks dat er wat van zijn rebelse houding is afgesleten, stelt hij zich zoals altijd maatschappij kritisch op. De milieuproblematiek met weersveranderingen,en een opwarmende aarde komen thematisch terug. Eigenlijk is er sinds de angst voor de gevolgen van de zure regen bar weinig veranderd, alleen noemt men het gevaar tegenwoordig plasticsoep. Zijn gemeende oprechtheid treft je ook nu weer recht in je hart.

Het producersteam Lee Smith en Jamie Lockhart verzorgen net als bij de vorige twee albums de omlijsting van het schilderachtige From Here. Deze samenwerking werpt zijn bittere vruchten af welke treffend in de idealistische kijk van Sullivan op een betere wereld passen. Zo lang deze niet in evenwicht zijn, laat de protestzanger van zich horen. Terwijl ze voorheen trouw aan de basisinstrumenten gitaar, drum en bas zweren is er de laatste tijd een ommezwaai gemaakt naar een meer georkestreerde keyboardbegeleiding. Hierdoor druipen gitzwarte verterende klanken al vergiftigend de zang tegenmoed. De wanhoop wordt hierdoor gesmoord, waardoor de scherpe dramatiek een bijna theatraal vervolg krijgt. De hulpeloze verbale Passing Through uithalen worden keihard naar de achtergrond verdrongen. Na een prachtig akoestisch tussenstuk lanceren de drums en gitaren een mooi episch einde waar Sullivan zijn kenmerkende gevoeligheid een plek geeft. Hoe mooi kan je een plaat openen.

From Here is een opgejaagd chaotisch geheel, waarmee nogmaals benadrukt wordt dat de tijd begint te dringen. Het is een apocalyptische race tegen de klok voordat de aarde uit zijn vernietigende voegen barst. De altijd welbespraakte frontman zet je met zijn lyrics tot denken aan. In de kritische noten verwerken ze de boodschap duidelijk, zonder een persoonlijke aanval op de wereldleiders en de gevolgen van de Brexit. Door de dynamische opbouw tussen harde en zachte passages ontstaat een harmonieus song evenwicht. Het verlopen crusty uiterlijk van boegbeeld Sullivan roept genoeg strijdbaars op, al zal hij waarschijnlijk niet meer bij de demonstraties vooraan lopen. Nog steeds trotseert hij de barricades, gewapend met het woord.

Het grootste verschil met vroeger is dat er op From Here wel geloof in een optimistischere toekomst is. De dromen worden uitgesproken zonder met een beschuldigende vinger naar anderen te wijzen. De No Future slogan is verbrand, en de hoop is meer op de nieuwe lichting jongeren gericht, die met social media een veel grotere doelgroep bereiken en daar het gesprek aangaan. Niet dat dit het moment is om het stokje over te dragen, daarvoor moet er nog te veel gebeuren in de spinsels die het hoofd en hersenen van de zanger als woonplaats hebben. Heb je geen zin in zijn gedachtegang, dan blijft er buiten dat gegeven gewoon een heerlijke rockplaat over. 1. Passing Through
 2. Never Arriving
 3. The Weather
 4. End of Days
 5. Great Disguise
 6. Conversation
 7. Where I Am
 8. Hard Way
 9. Watch and Learn
 10. Maps
 11. Setting Sun
 12. From Here