×

Recensie

Roots

25 april 2016

Neal Black & Larry Garner

Guilty Saints

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Dixiefrog

Guilty Saints Neal Black Neal Black & Larry Garner Roots 2 Neal Black & Larry Garner – Guilty Saints Written in Music https://writteninmusic.com

De Texaan Neal Black en de uit Louisiana afkomstige Larry Garner zijn in de blueswereld bekend geworden vanwege hun talent voor het spelen van de meer traditionele blues. Dit is hun eerste samenwerkingsproject en het klikt erg goed tussen deze twee mannen die hun roots hebben in de Jazz, de Blues, Americana en Roots.

Het album is opgenomen in een tweetal studio’s in Zuid-Frankrijk. Black en Gartner worden bijgestaan door een uitgebreide band die bestaat uit Mike Lattrell op keyboards, Kris Jefferson op bas en percussie, Jean-Michell Tallet op drums, Larry Crockett op percussie, Pascal “Bako” Mikaellan op harmonica, Christophe Duvernet op accordeon en Leadfoot Rivet als gastvocalist op Neighbor, Neighbor.

De subtitel van dit album klinkt veelbelovend: “When Texas Meets Louisiana”. Maar ondanks dat deze mannen muzikaal capabel zijn klinkt dit album in zijn algemeenheid nogal flauw en erg cliché.

Pas bij de ballad A Friend Like You krijg ik eindelijk een beter gevoel dan wat ik had bij de eerste twee nummers van dit album. Op Better Days gaat het dan eindelijk los en horen we de blues zoals je die zou verwachten van deze mannen. Dat geldt ook voor Bad Things, Good People, dat interessante riffs heeft en een onverwachte overgang heeft naar een slepend instrumentaal gedeelte.

Do Not Stand At My Grave And Weep begint wederom spannend en het gitaarwerk is hier stevig en bluesy, maar met name de zangpartijen van Black en Garner lopen harmonisch en qua timing nogal uiteen. Helaas geldt dit ook voor Back At It Again.

Ride With Me is swingend met BB King-achtige gitaarlicks, één van de betere songs van dit album. Als afsluiter het bekende en uptempo Neigbor, Neighbor van A.J. Valier en Huey Meaux. Maar ook hier komt het allemaal niet echt lekker uit de verf.

Neal Black en Larry Garner hebben ongetwijfeld een “Good Time” gehad met het opnemen van dit album dat helaas niet boven de middelmaat uitstijgt. De veelal clichématige songs passen weliswaar uitstekend in het blues idioom, maar worden door de ondermaatse zang en de matige productie naar beneden gehaald. Een gemiste kans! 1. God Today
 2. Guilty
 3. A Friend Like You
 4. Saints Of New Orleans
 5. Better Days
 6. Do Not Stand At My Grave And Weep
 7. Back At It Again
 8. Bad Things, Good People
 9. You Can't Do It
 10. Chances
 11. Ride With Me
 12. Neighbor, Neighbor