×

Recensie

Roots

22 juni 2016

Nahko And Medicine For The People

Hoka

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Side On Dummy

Hoka Nahko Medicine For The People Roots 3.5 Nahko And Medicine For The People – Hoka Written in Music https://writteninmusic.com

Naam en titel verraden een meer exotische origine, de roots van de Amerikaanse singer songwriter   situeren zich Puerto Rico, de Fillipijnen en er is ook een Indiaanse connectie. Dat ontdekte hij als pleegkind een blank gezin die hem als baby adopteerde, Nahko hij ging hij op zoek en vond zijn natuurlijke moeder.

Die etnische diversiteit die klinkt onmiskenbaar door op de derde langspeler van Nahko. Hoka is een oorlogskreet van de Lakota stam uit de Great Planes in het noorden van Amerika.  Als tiener trok Nahko geïnspireerd door Dylan en Conor Oberst van Bright Eyes, een moderne troubadour uit Nebraska, de wijde wereld in. Tijdens die omzwervingen verzamelde hij verhalen die uitgewerkt in songs naar buiten gebracht worden onder de noemer van ‘Real Talk Music’, een melange van tribale folk met hedendaagse Amerikaanse pop. Het resulteert in een op energieke percussie en broeierig gitaarspel geënt opzwepend mengsel. In songs als It Is Written en All Can Be Done komen sociale en politieke items aan bod.

Daarbij worden ook persoonlijke onderwerpen aangesneden, San Quentin gaat over de confrontatie met de moordenaar van zijn vader in de beruchte gevangenis. In rappende stijl debiteert Nahko zijn verzuchtingen voor een betere wereld in We Shall Overcome. De tomeloze woordenvloed wordt afgewisseld met korte intermezzo’s met gesprekken en instrumentaaltjes. Het op een lui reggaeritme deinend Great Spirit en het op een wat luchtigere countryfolk  structuren huppelende We Are On Time en de pianoballade Runner vormen even een aangename rustpunten maar meestal gaat het er  behoorlijk heftig aan toe.

Sociaal geëngageerde en gevarieerde muziek die helemaal tot zijn recht komt op een (festival)podium, zoals dat van Dranouter op 7 augustus of het Bostheater in Amsterdam op 8 augustus.

The Wolves Have Returned 1. Hoka
 2. Directions Featuring Joseph
 3. It Is Written
 4. All Can Be Done
 5. San Quentin
 6. We Shall Overcome
 7. Two Wolves
 8. Great Spirit
 9. We Are On Time
 10. Love Letters To God
 11. Heart Forward
 12. Tus Pies
 13. Backbone
 14. Ku Kia'i Mauna Featuring Hawane, Pua Case
 15. Build A Bridge
 16. Make A Change
 17. Give A Little, Get A Little Featuring Zella Day
 18. Runner
 19. The Wolves Have Returned