×

Recensie

Alternative

07 januari 2022

Moses Sumney

Live from Blackalachia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Tuntum Records

Live from Blackalachia Moses Sumney Alternative 4.5 Moses Sumney – Live from Blackalachia Written in Music https://writteninmusic.com

Met de meesterlijke albums Aromanticism (2017) en Græ (2020) liet Moses Sumney ons kennismaken met zijn wonderlijke, verrukkelijk avontuurlijke muzikale wereld. Een verbijsterend groot talent bood zich aan. Moeiteloos zet hij zijn zegetocht voort met Live at Blackalachia.

Sumney trok met zijn band in de zomer van 2020 naar de Blue Ridge Mountains in het westelijke North Carolina om daar in 2 dagen in totaal 14 songs van voornoemde albums, live op te nemen, zowel op geluidsband als op film. Het dubbelvinylalbum Live at Blackalachia is daar nu de eerste uiting van.

Dat Sumney live een fenomeen is zullen degenen die hem live zagen beamen. Vooral het legendarische optreden in De Duif, tijdens SuperSonicJazz in november 2017, speelt nog veel door mijn hoofd. Zijn imposante stem, met een falset die de hemel naderbij brengt, draagt elke song waarvan de opbouw en instrumentatie een avontuurlijkheid hebben die uitermate intrigerend is.

Live brengt Sumney zijn songs nog indringender. Hij is een muzikale durfal die zijn publiek graag uitdaagt met andersoortige uitvoeringen van zijn songs, dan weer zijn songs volledig uitkleedt. Het levert ook op Live at Blackalachia buitengewoon muzikaal vuurwerk op.

Natuurlijk is daar gelijk die wonderlijk mooie stem die zo soulful tegelijk zo vloeiend alle emotionele registers moeiteloos bedient. Daarnaast zijn er die intrigerende songs die in hun nieuwe arrangementen zowel vreemd vertrouwd als spannend nieuw klinken. Soms zijn het maar kleine ingrepen die Sumney muzikaal plaatst maar ze maken de songs toch soms nog intimiderender beter.

Luister maar eens naar sublieme songs als Bless Me of Cut Me die meegegroeid zijn naar een nieuwe vorm en zowaar nog indringender klinken. De magistrale versies van Me in 20 Years en Doomed zijn zo buitengewoon goed als je alleen maar had kunnen hopen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

14 songs lang etaleert Sumney zijn bijzondere gave in het schrijven van originele tegelijk indringende songs die hij met zijn hemelse stem naar een nieuw muzikaal universum zingt. Bijgestaan door een geweldige groep muzikanten die Sumney’s muziek uitzonderlijk goed aanvoelen en bijdragen aan de muzikale volmaaktheid die Live at Blackalachia in volle glorie is.

Waar Sumney op debuut Aromanticism en opvolger Græ al magische muzikale hoogten bereikte, bewijst hij met Live at Blackalachia zijn absolute grootheid.

NB. De opmerkelijke film die tegelijk met de opnamen van het album werd geschoten staat, verrassend genoeg, in volle glorie op youtube.

Kant A:

 1. insula
 2. Virile
 3. Conveyor

Kant B:

 1. In Bloom (Acoustic Woods version)
 2. space nation race place

Kant A:

 1. Colouour
 2. Plastic
 3. Bless Me

Kant B:

 1. Bystanders
 2. Me in 20 Years
 3. Doomed
 4. Polly