×

Moses Sumney

græ

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Jagjaguwar

græ Moses Sumney Alternative 5 Moses Sumney – græ Written in Music https://writteninmusic.com

Eén van de belangrijkste album van dit jaar is zonder twijfel græ, het tweede album van de uit Asheville, North Carolina afkomstige Moses Sumney die met zijn fascinerende debuut Aromantism drie jaar terug, zeer terecht, onze jaarlijst aanvoerde.

Ongehoord ambitieus om je tweede album in twee delen en als dubbel-vinylalbum uit te brengen. græ (part 1) kwam reeds in februari digitaal uit, græ (part 2) gelijk digitaal en het gehele græ werkstuk nu op 1 CD en 2 vinylplakken. Ook reëel om het zo te doen trouwens: Sumney zat in een grote inspiratieflow en wilde zo weinig mogelijk songs laten schieten om uit te brengen.

græ is daardoor met 20 tracks een fijne overvloed aan nieuwe songs geworden en het allerbeste nieuws is: er zit geen overbodige tussen. græ is een buitenissig goed en origineel album dat zowel super avontuurlijk als toegankelijk is en vrijwel gelijk diep het hart induikt.

Dat Sumney een muzikant en zanger is die zijn geheel eigen muzikale wereld heeft gecreëerd dat was op Aromantisism al volledig duidelijk. Dat hij zich daar volledig op zijn gemak voelt ook. Op græ gaat hij daar nog wat verder in. Ronduit magistraal hoe hij sferen optrekt en zijn songs daar overheen opbouwt. Ook in alle gebruikte elektronica met zijn geweldige stem elke song weer de volle warmte meegeeft.

Want net als op zijn debuut is het weer die hemelse stem, vaak in die fraaie falsetto van hem, die alle songs zo overweldigend maakt. Luister naar een song als In Bloom en laat jezelf er helemaal in verdwijnen. Zo wonderschoon. Of een hemelse song als Me in 20 Years, waarin de tekst verhaalt over een vooruitzicht op hemzelf in 20 jaar. Natuurlijk ook zo’n hemelbestormende track als Neither/Nor. Hoe mooi mag muziek wel niet zijn?

Knap hoe Sumney in zijn songs van soul naar electronic en van jazz naar minimal en filmisch trekt en daarmee een volledig nieuwe muzikale wereld creëert. Hoe ingenieus hij sferen bouwt, zijn songs op- en uitbouwt, ze soms gewoon in eenzelfde flow lijkt op te trekken. Zijn songs fascinerend aan elkaar weet te verbinden, dan weer afbreekt om een andere muzikale kant op te duiken.

Op de gastenlijst aan muzikanten op het nieuwe album zien we naast de van het debuut al bekende namen als Thundercat en Brandee Younger nu ook Amerikaanse nieuwkomer Brandon Coleman en de nieuwe Britse jazzsterren als Shabaka Hutchings en Nubya Garcia (verrassend genoeg op fluit….) staan. En wel heel spannende jazzlink is ook die naar het gebruik van de est. track From Gagarin’s Point of View in Gagarin. Daarnaast is ook de rol van Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never) als mede producer essentieel voor de sound van het album.

Je kunt van een tweede album moeilijk zeggen dat het zijn opus magnum is maar wat heeft Sumney met græ een fascinerend en overweldigend album gemaakt. Zonder reserve de creatieve diepte induiken en dan met zulke ongelooflijke songs naar buiten komen, hij had geen betere keus kunnen maken om al deze songs gewoon maar op het album te zetten.

græ is een muzikaal meesterlijk avontuur waar je jezelf het beste maar volledig aan over kan geven. Een songepos dat bij elke luisterbeurt zo magisch klinkt als je elke keer weer hoopt, waar de songs fijn in elkaar doorlopen en in coherentie duidelijk en transparant zijn.

Met songs verhalend over de dualiteit die we allen in onszelf kennen en hij als Ghanees-Amerikaan in het bijzonder als basis en met persoonlijke verhalen en observaties als uitgangspunt. Zowel muzikaal als qua teksten is er ontzettend veel te ontdekken, elke luisterbeurt weer.

græ is een album dat als één lange adembenemende flow aan je voorbij trekt en je in verbijstering achterlaat. Zoveel hartveroverend moois in een overdadig aanbod van 20 tracks is bijna onwerkelijk. Een artiest die zich met zijn tweede album zo ambitieus en open de wereld in gooit en daar met zulke magnifieke songs uitkomt, dat is haast onwerkelijk.

Moses Sumney toont met græ aan dat hij de meest interessante muzikant van dit moment is. Eigenlijk te bizar voor woorden wat Sumney met græ voor elkaar heeft gekregen. græ is een groots meesterwerk. 1. Insula
 2. Cut Me
 3. In Bloom
 4. Virile
 5. Conveyor
 6. Boxes
 7. Gargarin
 8. Jill/jack
 9. Colouour
 10. Also also also and and and


 1. Neither/Nor
 2. Polly
 3. Tow Dogs
 4. Bystanders
 5. Me in 20 Years
 6. Keeps Me Alive
 7. Lucky Me
 8. and so I come to isolation
 9. Bless Me
 10. Before I go