Recensie

31 januari 2017

Morten Schantz

Godspeed

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Godspeed Morten Schantz Jazz 4 Morten Schantz – Godspeed Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een mooie jazzstart maakt 2017 met Godspeed. Omringd door zijn Jazzkamikaze-maatjes Marius Neset en Anton Eger, duwt keyboardwizard Morten Schantz de vrije jazz weer een stukje verder de toekomst in.

Schantz, geboren en getogen in Aarhus, is vanuit zijn thuisland Denemarken een ware wereldwijde jazzheld geworden. Naast zijn werk met het zo belangwekkende en baanbrekende Jazzkamikaze maakte hij met zijn eigen Morten Schantz Trio en bands als Unicorn en Segment grote indruk. Schantz is dan ook een uitzonderlijk talent, ronduit virtuoos op de toetsen, die zich, net als de andere leden binnen Jazzkamikaze, nooit iets aantrekt van muzikale kaders en steeds optimaal de vrijheid zoekt. Niet vreemd dat de band ook zulke bepalende muzikanten als saxofonist Marius Neset en de geniale drummer Anton Eger (Phronesis) voort heeft gebracht.

Met Eger en Neset als ideale muzikale broeders vindt Schantz op Godspeed uitermate interessante nieuwe muzikale wegen. Hoewel de op voorhand reeds vergeven en wat voorspelbare vergelijking met het legendarische Weather Report soms inderdaad voor de hand ligt – net als bij Jazzkamikaze laten Schantz en Neset zich qua spel soms verleiden tot Zawinul/Shorter’s spel – gaat Godspeed wel wat verder dan dat. Heel veel verder. Gelukkig maar.

Schantz heeft een enorm arsenaal aan keyboards te beschikking (de hoes vermeldt: Fender Rhodes Electric Piano, Sequential Prophet 6, Roland Juno 60, Moog Sub 37, Korg MS-20 mini, Korg Volca Keys, Solina String Ensemble, Waldorf Streichfett, Arturia Beatstep Pro, Upright Piano) en weet daar steeds de optimale klanken uit te halen en zodoende een prachtig klanktapijt te creëren. Maar het is die enorme drive die hij in zijn spel laat horen die Schantz zo interessant maakt. Het gemak waarmee hij dat doet nog meer.

Natuurlijk heeft hij in de geweldige Neset (mijn god! Wat kan die man toch spelen!) en de onnavolgbare Eger (de beste drummer uit de hedendaagse jazz) gelijk ook de muzikanten om zijn nieuwe muziek optimaal mee op te stuwen. Het spelplezier spat van alle tracks af. Zo virtuoos als ze klinken, zo ongelooflijk beheersen deze mannen hun instrumenten en zo gemakkelijk duwen ze hun spel tot de grens van het ongelooflijke op. Wat een feest om naar te luisteren.

Godspeed is met 12 tracks een rijk geschakeerd album waarop de sferen van sfeervol naar lekker vet gaan en waar de muzikanten maar weer eens optimaal laten horen tot de absolute wereldtop te behoren. Alleen al toptracks als het titelstuk, Catherdral, Martial Arts, Drill, Dark Matter (!!) en de twee versies van Silence In the Tempest behoren tot het beste dat je in de jazz dit jaar gaat horen. Geweldig album! 1. Silence in the Tempest (Part I)
 2. Godspeed
 3. Escape Velocity
 4. Growing Sense
 5. Martial Arts
 6. Airglow
 7. Ceasefire
 8. Cathedral
 9. Drill
 10. Nuclear Fusion
 11. Dark Matter
 12. Silence in the Tempest (Part II)