×

Recensie

Metal

09 juni 2011

Morbid Angel

Illud Divinum Insanus

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Season of Mist

Illud Divinum Insanus Morbid Angel Metal 4.5 Morbid Angel – Illud Divinum Insanus Written in Music https://writteninmusic.com

Het is schier onmogelijk om teleurgesteld te zijn door de muziek op Illud Divinum Insanus als je van extreme metal houdt! En toch zullen veel fans teleurgesteld zijn na het beluisteren van de nieuwe CD van Morbid Angel. Hij bevat namelijk maar vijf traditionele songs en de rest van de elf zijn een experimentele mix van metal, industrial en gabber. Op tekst lijkt het een flop, maar op deze CD is het een succesformule. De verhouding had wat mij betreft nog wat meer naar het experimentele mogen verschuiven. De traditionele songs zijn in mijn ogen eerder de zwakkere plekken dan de kracht op Illud Divinum Insanus. Maar dat kan na meerdere luisterbeurten nog veranderen. Er is maar een band die echt te ver durft te gaan en dat is DHG op 666 International, maar aan dat nivo van avant-garde kan Morbid Angel (nog) niet tippen.

Morbid Angel is sinds jaar en dag te vinden in de vuurlinie van het death metal slagveld. De band weet met iedere nieuwe CD een nieuwe grens te doorbreken. Belangrijk hierbij is om het herkenbare van de band niet uit het oog/oor te verliezen. Op Illud Divinum Insanus is dit in ieder geval gelukt. Juist door het gebruik van elementen uit een andere extreme muzieksoort ontstaat er een bizarre sfeer in nummers als Too Extreme, Profundis – Mea Culpa en Radikult. Minder geslaagd is I Am Morbid, wat een nare meezing refrein heeft. Dit is iets wat we bij Morbid Angel nog niet tegen zijn gekomen. Dit element komt ook terug bij Destructos Vs. The Earth / Attack. Dit nummer doet me dan ook weer aan Rammstein denken en dat is dan weer geen compliment.

De eerste keer dat ik de nieuwe nummers van Morbid Angel te horen kreeg was ik razend enthousiast. Hoe meer ik de CD beluister hoe enthousiaster ik word. Ik denk dat de meer traditionele songs ook nog wel gaan groeien, maar dat ik toch vooral veel ga genieten van de experimenten op Illud Divinum Insanus. Morbid Angel slaat weer een nieuwe richting in en ik ben benieuwd wie deze nieuwe trend gaan volgen.

Tracklisting Illud Divinum Insanus:

 1. Omni Potens
 2. Too Extreme!
 3. Existo Vulgoré
 4. Blades for Baal
 5. I Am Morbid
 6. 10 More Dead
 7. Destructos Vs. the Earth / Attack
 8. Nevermore
 9. Beauty Meets Beast
 10. Radikult
 11. Profundis – Mea Culpa


 1. Omni Potens
 2. Too Extreme!
 3. Existo Vulgoré
 4. Blades For Baal
 5. I Am Morbid
 6. 10 More Dead
 7. Destructos Vs The Earth / Attack
 8. Nevermore
 9. Beauty Meets Beast
 10. Radikult
 11. Profundis - Mea Culpa