×

Recensie

Metal

10 mei 2012

Moonspell – Alpha

Alpha Noir/Omega White

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Napalm Records

Alpha Noir/Omega White Moonspell Metal 4 Moonspell – Alpha Noir Written in Music https://writteninmusic.com

Moonspell is een Portugese heavy metalband en Alpha Noir is hun negende album. De band is in 1992 opgericht, hoewel de bandleden van toen al drie jaar onder de naam Morbid God muziek maakten. Het album Sin/Pecado uit 1998 bereikte een plek in de Portugese Hitparade, een prestatie die alleen geëvenaard wordt door bands als Iron Maiden en Metallica. Een vergelijkbare  mijlpaal werd bereikt met het album Memorial uit 2006. Dit werd de eerste Portugese heavy metal plaat die goud behaalde. De band is ook mateloos populair in Duitsland waar hun albums regelmatig een plek in de Top 100 weten te bereiken.

De special edition van deze CD heeft een extra disk, namelijk Omega White. Alpha Noir bevat songs die voortgekomen zijn uit de metal en rock zijde van de band, Omega White geeft meer de experimentele invloeden weer als Type O Negative en The Sisters Of Mercy. Deze review behandelt alleen de muziek van Alpha Noir!

Bij Moonspell valt mij altijd de tribal-invloeden op. Niet dat die aan de oppervlakte liggen, maar het komt vooral door de ritmes en de rollende bass-drums. Dynamiek: rustig en sfeervol gaan hand in hand met heftig en overweldigend, maar altijd blijft de muziek intens en spannend. Er zijn echter maar weinig zangers die de een nummer over Roodkapje zo evil kunnen zingen als Fernando Ribeiro.

Waar andere grote metalbands blijven rondrennen in hun eigen valkuilen, springt Moonspell er gewoon overheen. De band maakt heavy metal van deze tijd; spannend en innovatief. Fans van dit genre die nog niet bekend zijn met deze Portugezen raad ik zeer zeker aan om Alpha Noir eens te beluisteren. Ik kan me niet voorstellen dat je er teleurgesteld door zult raken. Fans van de band hoef ik niets te vertellen!

Tracklisting Alpha Noir:

 1. Axis Mundi
 2. Lickanthrope
 3. Versus
 4. Alpha Noir
 5. Em nome do medo
 6. Opera Carne
 7. Love Is Blasphemy
 8. Grandstand
 9. Sine Missione


 1. Axis Mundi
 2. Lickanthrope
 3. Versus
 4. Alpha Noir
 5. 'Em Nome Do Medo
 6. Opera Carne
 7. Love Is Blasphemy
 8. Grandstand
 9. Sine Missione
 10. Whiteomega (Bonus Album Track)
 11. White Skies (Bonus Album Track)
 12. Fireseason (Bonus Album Track)
 13. New Tears Eve (Bonus Album Track)
 14. Herodisiac (Bonus Album Track)
 15. Incantatrix (Bonus Album Track)
 16. Sacrificial (Bonus Album Track)
 17. A Greater Darkness (Bonus Album Track)