×

Recensie

Alternative

12 augustus 2018

Miles Kane – Coup De

Coupe de Grace

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Virgin/EMI

Coupe de Grace Miles Kane Alternative 3.5 Miles Kane – Coup De Grace Written in Music https://writteninmusic.com

Volgens Miles Kane is Coup De Grace zijn belangrijkste werk tot dusver. Een tamelijk opvallende uitspraak voor iemand die dankzij zijn goed ontvangen solo- en Last Shadow Puppets-releases de afgelopen tien jaar al vaak op de grotere (festival)podia bivakkeerde. Totdat je leest dat Kane’s relatie vorig jaar stukliep en hij een – ahum – ‘Adele-fase’ betrad. Dan wordt een en ander al wat duidelijker.

Miles Kane had dus iets te verwerken in de studio. Voorafgaand aan deze release was hij overigens al actief op de Engelse podia dus hij is duidelijk klaar voor een ‘wederopstanding’. Coup De Grace is in ieder geval een gevarieerde plaat die hier en daar ook flink rockt. Kane haalt hoorbaar inspiratie uit de new wave, punk(pop) en glam en steekt zijn rustigere songs doorgaans in een sophisticated jasje, iets wat hij natuurlijk gemeen heeft met de even stijlgevoelige, mede-Last Shadow Puppet, Alex Turner. Waar Turner het met Arctic Monkeys dit jaar echter muzikaal rustiger aan doet, haalt Kane op Coup De Grace nog geregeld stevig uit.

Kane komt op dit voor hem dus cruciale derde album tot zelfinzicht: ‘I try but I can’t be what I’m not’, horen we in de aardige, vurige poppunk van Too Little Too Late, een track met een lekkere break waar een vuige bas mag heersen. De hieropvolgende single Cry On My Guitar is beter: een robuuste, multi-vocale, traditionele glamrocker.

Die andere single, Loaded, is een relatief onopvallende, kabbelende (break up) track die het eigenlijk moet hebben van een giftige gitaareruptie. Verderop mist het vurige, verbeten Cold Light Of The Day toch ook wat smaak. Dat geldt eveneens voor het vergelijkbare, weinig aantrekkelijke Silverscreen. Nee, dan is het even zo felle Something To Rely On wel even beter: kraak en smaak komen hier van pakkende mineurakkoorden en gitaarwerk dat verschiet van hoekig tot geestverruimend.

Er is meer: Wrong Side Of Life is een meeslepende, doorleefde song waarop Kane de longen uit zijn lijf zingt. Een track vol soul. Tekstueel betreedt Kane hier platgetreden paden – hij is op dat punt geen hoogvlieger – maar de man uit Wirral weet hier wel te raken. Met de kale, ruimtelijke punkfunk van de titeltrack lijkt Kane te hoofdknikken naar The Clash en daar is niets mis mee. Het persoonlijke Killing The Joke en het lichtvoetigere Shavambacu laten gestileerde, smaakvolle pop horen. Minder bijzonder dan het laatste werk van Arctic Monkeys maar zeker genietbaar. Dat laatste geldt eigenlijk voor de hele plaat: Miles Kane blinkt nergens echt uit op Coup De Grace maar de plaat bevat te veel lekkere en aangename momenten om zomaar terzijde te worden geschoven.  1. Too Little Too Late
  2. Cry On My Guitar
  3. Loaded
  4. Cold Light Of The Day
  5. Killing The Joke
  6. Coup De Grace
  7. Silverscreen
  8. Wrong Side Of Life
  9. Something To Rely On
  10. Shavambacu