×

Recensie

Jazz

05 augustus 2016

Miles Davis & Robert Glasper

Everything is Beautiful

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia/Blue Note/Legacy

Everything is Beautiful Robert Glasper Miles Davis & Robert Glasper Jazz 3.5 Miles Davis & Robert Glasper – Everything is Beautiful Written in Music https://writteninmusic.com

Na de soundtrack van de Don Cheadle film Miles Ahead, waarvoor jazzpianist/producer Robert Glasper de soundtrack maakte, is er nu Everything Is Beautiful. Een album vol muziek van Miles bewerkt door Glasper met een keur aan opvallende muzikale gasten.

Dat Glasper de juiste man was om het werk van Miles naar een nieuwe tijd te tillen was voor Miles’ neef Vince Wilburn Jr., tevens drummer van Miles in de jaren 80 en schatbewaarder van Miles’ nalatenschap, na het uitbrengen van Glaspers Black Radio-albums meer dan duidelijk. De albums, waarop Glasper met tal van voorname gasten, de jazz op een weergaloze manier met r&b en hiphop verbond, bleken baanbrekend en perfecte tijdsdocumenten. Diezelfde basis zou ook voor Everything Is Beautiful ideaal zijn, zo bedacht Wilburn en Glasper zag het idee helemaal zitten. Glasper is een enorme Miles-fan en kent zijn werk goed.

Everything Is Beautiful is een album opgebouwd uit stukken muziek, over verschillende muzikale perioden van Miles gemeten. Daarnaast laat Glasper juist Miles’ stem, in plaats van zijn hemelse trompetspel, een duidelijke rol spelen. Talking Shit is daarmee gelijk de sterke albumopener. Voor het album verbond/samplede Glasper diverse stukken muziek van Miles aan elkaar, verzameld uit de rijke Miles Vaults, maakte er nieuwe beats op en creëerde er zo nieuwe muziek uit. Vervolgens vroeg hij zijn vrienden/vocalisten daarover zanglijnen te verzinnen en teksten te schrijven.

Glasper heeft een indrukwekkende lijst gasten bij elkaar gekregen. Van zijn grote vriend Bilal (Glaspers favoriete zanger) en de onvermijdelijke Erykah Badu naar de Britse Laura Mvula (die hij leerde kennen toen ze bij een concert van hem de vocalen van Calls (op het Black Radio-album gezongen door Jill Scott) voor haar rekening nam), het Australische Hiatus Kaiyote, vrouwentrio KING, de immer ijzersterke Ledisi tot Stevie Wonder en John Scofield (‘the closest thing to Miles’). Om Illa J, de jongere broer van de veel te vroeg overleden legendarische hiphop producer J Dilla, niet te vergeten.

Everything Is Beautiful is een fijn album geworden. Het concept van de Black Radio-albums is strak doorgetrokken om het werk van Miles een hedendaagse feel mee te geven. De muzikale wereld die Glasper heeft gecreëerd is zowel rijk aan arrangementen als aanstekelijk in opzet en de voorname gasten maken hun reputaties waar. Waarbij vooral de bijdragen van Hiatus Kaiyote, Erykah Badu (wat een geweldige track is Mayisha (So Long), KING (met een Quincy Jones-achtige productie), Georgia Anne Muldrow (een fenomenale Milestones), Laura Mvula, het ‘bijna’ duet tussen Miles (prominent op trompet) en Stevie Wonder en de fijne, super funky samenwerking tussen Ledisi en John Scofield (die met zijn geweldige spel kort na de opnamen van dit album ook Laura Mvula voor onder meer Overpowered te hulp schoot) gelijk opvallen. Everything Is Beautiful is een mooie aanvulling op het oeuvre van Glasper en een fijne herintroductie van Miles aan een nieuw, jong publiek. 1. Talking Shit
 2. Ghetto Walkin'
 3. They Can't Hold Me Down
 4. Maiysha (So Long)
 5. Violets
 6. Little Church (Remix)
 7. Silence Is the Way
 8. Song for Selim
 9. Milestones (Remix)
 10. I'm Leaving You
 11. Right On Brotha