×

Recensie

Jazz

29 november 2019

Miles Davis

Early Minor EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Early Minor EP Miles Davis Jazz 4.5 Miles Davis – Early Minor EP Written in Music https://writteninmusic.com

Welk een groot genot zijn de bodemloze archieven die van Miles Davis zijn achtergelaten. De op Black Friday 2019 uitgebrachte Early Minor EP bevatten prachtige opnamen die oorspronkelijk op de Complete In A Silent Way Session (uitgebracht in 2001) te horen waren maar nooit eerder zo op vinyl zijn uitgebracht.

Het samenstellen van de wonderbaarlijke rijke bootlegseries van Miles Davis brengt vaak nog behoorlijk vele problemen met zich mee. Er is gewoonweg veel te veel materiaal. Goed en lang doorluisteren betekent het allerbeste selecteren. En dan blijft er nog verschrikkelijk veel over. Vele albums vol naast de regulier uitgebrachte albums zo lijkt het.

Van In A Silent Way (juli, 1969), de eerste door Miles nieuwe vriendin Betty beïnvloede moderne nieuwe stijl, verscheen een zeer uitgebreide boxset en ‘overgebleven’ tracks als Splashdown, Early Minor en The Ghetto Walk bleken daar gelijk mooie groeibriljanten. Sprankelend en uitdagend. Met twee tracks geschreven door Miles zelf en de verrukkelijke titeltrack door Joe Zawinul.

De EP heeft Splashdown (8.02) en Early Minor (6.57) op de A-kant en The Ghetto Walk op de B-kant. Splashdown was een van de eerste opnamen die voor de In A Silent Way sessies opgenomen werd maar haalde het album uiteindelijk niet. Het bevat erg fijne wat steviger, door keys gedreven, tegen rock aanleunende jazz.

Twee  dagen na die eerste opnamen nam  Miles onder meer Early Minor en The Ghetto Walk op in de studio met Joe Chambers op drums, John McLaughlin op gitaar, Wayne Shorter op sax, Dave Holland op bas, Zawinul op toetsen en natuurlijk Miles op trompet. Pffff, wat een band toch! Early Minor is eigenlijk een introductie van de impressionistische sound die Zawinul na Bitches Brew (de vervolgplaat op In A Silent Way) maar vooral met Shorter in Weather Report zou neerleggen.

Natuurlijk is het tot 26.47 lang uitgesponnen The Ghetto Walk de meest interessante compositie van deze Early Minor EP. De van blues-, funk- en rockelementen doortrokken compositie is de ideale uithang voor erg fijne en uitgebreide solo’s, met een echt waanzinnig goede McLaughlin, die heerlijk op de funky beats van Chambers en de weelderige bas van Holland drijven. Wat een heerlijk gedreven losse groep muzikanten zijn hier te horen. Dit is echt fantastische stuff!

De Early Minor EP is een echte jazz must have, een essential. Juist ook omdat het die overgangsperiode van In A Silent Way naar het baanbrekende Bitches Brew (april 1970) zo duidelijk openbaart. De oplage is wereldwijd niet al te hoog dus scoor ‘em op de dag dat ie uitkomt: Black Friday 29 november.

Kant A:

  1. Splashdown
  2. Early Minor

Kant B:

  1. The Ghetto Walk