×

Recensie

Soul / Hiphop

12 augustus 2014

MFSB

Love Is The Message

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Philadelphia International Records

Love Is The Message MFSB Soul / Hiphop 4.5 MFSB – Love Is The Message Written in Music https://writteninmusic.com

Met het terugkomen van de gehele catalogus van het vermaarde Philadelphia International Records naar Sony komen nu ook vele klassiekers van het label weer op vinyl uit via Music On Vinyl. Het meesterwerk Love Is The Message van MFSB is de eerste heruitgave.

MFSB (Mother Father Sister Brother) was eigenlijk de vaste studioband van Philadelphia International Records en was bij elkaar gezocht door eigenaren en belangrijkste songschrijvers Kenneth Gamble en Leon Huff. In Earl Young op drums, Ronald Baker op bas en Norman Harris op gitaar had de band de perfecte basis. Met toevoeging van onder meer Karl Chambers (drums), Vince Montana Jr. en Larry Washington (beide vibrafoon) , Roland Chambers, Bobby Eli en TJ Tindall (gitaar), Winnie Wilford (bas), Harold Ivory Williams, Leon Huff en Thom Bell (keys) en Don Renaldo (strijkers en blazers) werd de zo specifieke Philly Sound gebouwd. De band begeleidde vrijwel alle acts die op het label zaten.

Ook brachten ze als band, simpelweg MFSB gedoopt, met Philadelphia International als één grote familie, in 1973 een eerste eigen album uit. De instrumentale sound van de band, vanuit de disco gestart maar gelardeerd met rijke strijk- en blazersarrangementen, sloeg gelijk aan. Hun tweede album Love Is The Message getiteld, opvallend genoeg in datzelfde jaar uitgebracht, bleek gelijk een meesterwerk. Echt alle composities hadden exact de juiste toon en sfeer en grote muzikale klasse. Met de titeltrack als absolute trekker en het geniale T.S.O.P (The Sound Of Philadelphia), dat even later het thema werd van het zeer populaire Amerikaanse tv-muziekprogramma Soul Train, als definitieve soundtrack voor de Philadelphia muziekgeneratie.

T.S.O.P , met die fabuleuze vocalen van The Three Degrees (die ook hun belangrijkste albums uitbrachten via Philadelphia International), die super smart groove en het weergaloze arrangement maakten de track tot één van de meest populaire discotracks ooit. Met de zeer invloedrijke DJ Larry Levan als grote vaandeldrager in deze. Ook de MFSB remake van het van Diana Ross zo bekende Touch Me in the Morning bleek een absolute discoklapper. Maar ook tracks als Cheaper to Keep Her, My One and Only Love en Bitter Sweet definieerden de sound of Philadelphia.

Love Is the Message is een waar meesterwerk dat in volle glorie de klasse van de georkestreerde disco blootlegt. En dan zeker niet alleen om de coole grooves maar zeker ook om de tijdloze klasse van de songs en de absoluut geniale manier van arrangeren. Het schrijf- en arrangeertalent dat in de studio’s van Philadelphia International rondliep en onder leiding van Kenny Gamble en Leon Huff een kans kreeg zich voor een groot publiek te presenteren was buitenissig groot.

Love Is The Message klinkt op deze vinyl heruitgave beter dan ooit. De geremasterde opnamen zijn gloedvol op 180 gram geperst en spatten de speakers uit.

Tracklisting Love Is the Message:

Kant A:

 1. Zach’s Fanfare
 2. Love Is The Message
 3. Cheaper To Keep Her
 4. My One And Only Love

Kant B:

 1. TSOP (The Sound Of Philadelphia)
 2. Zach’s Fanfare
 3. Touch Me In The Morning
 4. Bitter Sweet


 1. Zack's Fanfare
 2. Love Is The Message
 3. Cheaper to Keep Her
 4. My One and Only Love
 5. T.S.O.P. (The Sound of Philadelphia)
 6. Zach's Fanfare ( I Hear Music)
 7. Touch Me In The Morning [Album Version]
 8. Bitter Sweet