×

Recensie

Roots

08 februari 2017

Mercy John -This Ain’t New

This Ain't New York

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Butler Records

This Ain't New York Mercy John Roots 3.5 Mercy John -This Ain’t New York Written in Music https://writteninmusic.com

“This Ain’t New York” zingt Mercy John en dat is inderdaad zo voor de in een bescheiden dorpje in Brabant opgegroeide singersongwriter die in dat relatieve isolement de basis legde voor zijn latere  songwerk. Dat kan beluisterd worden op het  als John Henry, naar de gelijknamige iconische Afro Amerikaanse  steel driver die menig folksong inspireerde, uitgebrachte debuut.  Five More Days& A Matter Of Somewhere kwam tot stand met  het vriendenclubje The Fellow Associates en wordt niet alleen in Americanamilieus gunstig onthaald.

Dat is ondertussen vier jaar geleden en nu legt Mercy John opnieuw een dozijn  songs van eigen makelij vast in de Uncle Gabe’s Sound Studio van producer Gabriël Peeters. Peeters zorgt samen met Kristen Boersma voor het toetsenwerk en de overige leden van zijn band vullen de instrumentatie in met een glansrol voor snarenman Rolf Verbaant die de akoestische en elektrische gitaarpartijen van John meesterlijk aanvult.

Het eerder vernoemde  titelnummer This Ain’t New York is een doorleefde ballade. Het grofkorrelig stemtimbre komt dicht in de buurt van Springsteen die naar verluidt samen met Tom Petty en Ryan Adams  een inspirerend trio vormt voor de Noord Brabantse songwriter. Don’t  Leave Me Now  en Back Home behoren tot de categorie vlotte poprocksongs evenals de door een bij momenten flitsende gitaartandem aangedreven Better To Be Safe.

In een bluesy getint God Made An Awfull Mistake en het naar countryrock neigende Alcohol And Rage is de pedalsteel nadrukkelijk aanwezig. Zonder uitzondering voortreffelijk werk maar  als het tempo wat vertraagd liggen de echte parels voor het grijpen. Luister maar eens naar de weemoedige ballades Endless Summer of Strangers, een intimistische folkrock epos dat in een vlammende gitaarorgie uitmondt. Minder is soms meer, dat toont Mercy John aan in de bijzonder fraaie verstilde  semi-akoestische ballade Lost die het gevoel van verlies en onthechting grandioos capteert.

Zondag  12 februari  vindt  in W2 Poppodium, Den Bosch om 15.oo uur de releaseparty plaats, aansluitend volgt een uitgebreide tour. 1. This Ain't New York
 2. Don't Leave Me Now
 3. Back Home
 4. Break Apart With Me
 5. God Made An Awful Mistake
 6. The Rain
 7. Better To Be Safe
 8. Lost
 9. Alcohol and Rage
 10. Endless Summer
 11. Shock
 12. Strangers