×

Recensie

Metal

07 november 2012

Megadeth – (20th

Countdown To Extinction

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Capitol/EMI

Countdown To Extinction Megadeth Metal 4 Megadeth – Countdown To Extinction (20th Anniversary) Written in Music https://writteninmusic.com

Eind jaren tachtig was het kaf van het koren gescheiden in het relatief jonge thrash genre. Aan de top stonden Metallica, Slayer, Megadeth, Testament, Exodus, Death Angel, Dark Angel, Forbidden, Anthrax, Overkill, Kreator en Nasty Savage. De concurrentie volgde op gepaste afstand. Megadeth dankte zijn status en populariteit aan de eerste vier albums waarop de band razendsnelle composities, flitsende gitaarriffs en solo’s koppelde aan sterke teksten en agressieve melodieën en gave breaks.

Metallica koos na vier albums voor een meer toegankelijke koers en verkocht miljoenen exemplaren van hun vijfde titelloze album (in de wandelgangen het Black album). De switch naar compacte songs, een dynamische productie en een vriendelijker c.q. minder agressief geluid legde Metallica geen windeieren. Voormalig Metallica gitarist Dave Mustaine besloot diezelfde koers te volgen op zijn vijfde album en dat bleek commercieel een juist besluit. Een aantal fans van het eerste uur haakte –net als bij Metallica- af, maar de band kreeg er een veelvoud fans voor terug. Countdown To Extinction ging miljoenen keren over de toonbank en maakte van Megadeth de tweede millionseller in het thrashgenre in de V.S.

Het succes is grotendeels te verklaren uit sterke composities als Symphony Of Destruction en Architecture Of Agression (fraaie alliteratie) die ingehouden agressiviteit koppelen aan een open, dynamisch geluid. Dat Dave Mustaine altijd scherpe teksten schrijft blijkt maar weer eens uit Foreclosure Of A Dream dat model lijkt te staan voor de hypotheekcrisis die sinds 2008 voortwoekert. De tekst is nog altijd bijzonder actueel terwijl die in 1992 werd gepubliceerd. Het album is consistent en zakt nergens in dankzij snelle krakers als Ashes In Your Mouth en het stampende Sweating Bullets. Megadeth was en is altijd een draaideur van muzikanten geweest, maar de combinatie op Countdown To Extinction klikte uitstekend. Gitarist Marty Friedman was minstens zo virtuoos als Mustaine en drummer Nick Menza vormde een prima tandem met vaste bassist Dave Ellefson. De opvolger Youthanasia deed het ook heel goed, maar daarna was thrash qua populariteit over zijn hoogtepunt heen en konden Mustaine alleen nog maar dromen van miljoenenverkoop. Bovendien was de artistieke koek na zes albums op en consolideerde Megadeth haar status tot op de dag van vandaag.

Als bonus bij deze jubileumeditie is een cd toegevoegd met een concertregistratie die in 1992 werd opgenomen in (toen nog thuisstad) San Francisco. Uit de opname blijkt nogmaals dat Megadeth destijds een ijzersterke bezetting had die zich moeiteloos door het soms complexe materiaal heen worstelt. Mustaine’s zang blijft natuurlijk het zwakke punt en live is dat natuurlijk moeilijker te camoufleren dan in de studio. Het geluid is acceptabel, al verzandt de band op de meer intense stukken wel eens in een brei, een euvel waar de band destijds wel eens vaker last van had.

Tracklisting Countdown To Extinction:

 1. Skin O’ My Teeth (2012 – Remaster)
 2. Symphony Of Destruction (2012 – Remaster)
 3. Architecture Of Aggression (2012 – Remaster)
 4. Foreclosure Of A Dream (2012 – Remaster)
 5. Sweating Bullets (2012 – Remaster)
 6. This Was My Life (2012 – Remaster)
 7. Countdown To Extinction (2012 – Remaster)
 8. High Speed Dirt (2012 – Remaster)
 9. Psychotron (2012 – Remaster)
 10. Captive Honour (2012 – Remaster)
 11. Ashes In Your Mouth (2012 – Remaster)

Bonus CD:

 1. Intro (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 2. Holy Wars…The Punishment Due (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 3. Skin O’ My Teeth (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 4. Wake Up Dead (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 5. Hangar 18 (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 6. Countdown To Extinction (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 7. Foreclosure Of A Dream (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 8. This Was My Life (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 9. Lucretia (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 10. Sweating Bullets (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 11. In My Darkest Hour (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 12. The Conjuring (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 13. Tornado Of Souls (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 14. Ashes In Your Mouth (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 15. Symphony Of Destruction (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 16. Peace Sells (Live At The Cow Palace, San Francisco)
 17. Anarchy In The U.K. (Live At The Cow Palace, San Francisco)


 1. Skin O' My Teeth
 2. Symphony Of Destruction
 3. Architecture Of Aggression
 4. Foreclosure Of A Dream
 5. Sweating Bullets
 6. This Was My Life
 7. Countdown To Extinction
 8. High Speed Dirt
 9. Psychotron
 10. Captive Honour
 11. Ashes In Your Mouth