×

Recensie

Roots

12 augustus 2022

Mean Mary

Portrait Of A Woman (Part 1)

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Woodrock Records

Portrait Of A Woman (Part 1) Mean Mary Roots 4 Mean Mary – Portrait Of A Woman (Part 1) Written in Music https://writteninmusic.com

We maakten we uitvoerig kennis met de muziek van deze uit Alabama afkomstige dame met Blazing waarop ze de elektrische gitaar  hanteerde, het was de soundtrack bij de door haar geschreven novelle Hell Is Naked, evenals haar moeder Jane is Mary James een niet onverdienstelijk schrijver. Mary kon muziek lezen voor ze  de betekenis van woorden vatte, op haar zesde componeerde ze haar eerste song Mean Mary From Alabam. Dat,niet bepaald flatterende bijnaampje, raakte ze nooit meer kwijt.

De opvolger Cold etaleerde haar kwaliteiten in een grotendeels in samenwerking met haar moeder tot stand gekomen songcyclus, waarbij broer Frank, een sleutelrol speelt als onderlegd fingerpicker. Op Portrait Of A Woman is hij weerom van de partij, naast zijn instrumentale bijdragen kleurt hij sporadisch de songs  met zijn resonerende bariton. Dat levert hilarische momenten op zoals in Bridge Out, een niet van  ironie gespeend relaas over wat er zoal kan mislopen onderweg naar het zoveelste concert.

Na dat humoristische niemendalletje toont Mary haar intrinsieke klasse in het banjo instrumentaaltje Merry Eyes dat  naadloos overloopt in No Man’s Land, een meeslepend epos. In A Kiss Can Hide Two Faces en Only A Time to Pray hanteert ze naast de andere snaarinstrumenten de strijkstok. Mary’s al even indrukwekkende rijk geschakeerde stemtimbre herinnert in niet geringe mate aan June Tabor en de nagenoeg perfecte timing komt in de buurt van Sandy Denny.

In Big Tour Bus beschrijft ze haar liefde voor het leven on the road dat ze ondanks de ongemakken en eenzaamheid niet kan missen. Het door broeierig snarenbrij en bezwerende keelzang van Frank ondersteunde Bette, Come Back luisteren we naar Old Banjo, een ode aan haar geliefd instrument dat altijd troost bied als het wat minder goed gaat. Butterfly Sky, een kort, sfeervol muzikaal intermezzo leidt met Clouds Roll By uiteindelijk naar de ontknoping.  Portrait Of A Woman Part 1 toont andermaal een grote muzikante en zangeres met verfijnde folkgetinte songs die het genre moeiteloos overstijgen. Het wordt reikhalzend uitkijken naar het tweede deel. 1. Cranberry Gown
 2. Bridge Out
 3. Merry Eyes
 4. No Man's Land
 5. A Kiss Can Hide Two Faces
 6. Only Time to Pray
 7. Big Tour Bus
 8. Bette, Come Back
 9. Old Banjo
 10. Butterfly Sky
 11. Clouds Roll By