×

Recensie

Alternative

16 juni 2018

Meadowlake

Meadowlake

Geschreven door: Edwin Hofman

Meadowlake Meadowlake Alternative 3.5 Meadowlake – Meadowlake Written in Music https://writteninmusic.com

Het Groningse Meadowlake deed al van zich spreken middels de ep Elegy en een aantal singles die erop wezen dat de band ooit weleens met een mooie, dromerige shoegazeplaat op de proppen zou kunnen komen. Welnu, dat is het geval. De band werkte afwisselend in huizen in Denemarken, Frankrijk en Duitsland aan nieuw materiaal en van de dertig nummers die dit opleverde kwamen er tien op dit debuutalbum.

Go is de zacht wenkende opener. Herinneringen aan de Britse shoegaze van begin jaren negentig dringen zich op. De ijle fluisterzang van Jarno Olijve, de dikke gitaarwolken en de weldadige ambiance maken direct nieuwsgierig naar de rest van het album. Meadowlake houdt de aandacht vervolgens gemakkelijk vast: Deadman On The Payroll is iets donkerder en laat stevigere uithalen horen, een verleidelijke oorwassing die je vaker dan één keer wilt ondergaan.

De singles Hot Punch en Heavy gaan over afsluiten en dingen achter je laten, gegevens die Meadowlake bepaald niet vreemd zijn: de band werd in het recente verleden met twee sterfgevallen in de nabije omgeving geconfronteerd. Hot Punch is een bijzondere mooie luisterervaring van ruim vijf minuten: heerlijk lijzige zang en een stevige ritmische basis waarbij de band subtiel met dynamiek werkt. Ook Heavy kent een krachtig fundament dat de fraaie gitaargolven echter nergens in de weg zit; wederom een dromerige trip die de hectiek van alledag met gemak buitensluit.

Het blijft altijd een opgave – ook voor Meadowlake – om met dromerige, impliciete shoegaze/dreampop een heel album lang de aandacht vast te houden. De Groningers slagen hier echter heel aardig in: Slow Down leunt meer op toetsen en tempo. Het geeft een mooie, andere injectie aan de plaat. Ondanks de uptempo beat lijkt de band hier het luchtruim te kiezen, zonder overigens in de stratosfeer te verdwijnen. Elders zet de band noise in (het instrumentale Dreamy), een jachtiger tempo (No Tomorrow) of een mooi samenspel van meerdere zang- en gitaarlijnen (War).

De muziek van Meadowlake is zeker niet onopgemerkt gebleven, de afgelopen tijd. Sterker nog, de band speelde al in Engeland, waaronder in de fameuze Cavern Club te Liverpool. De herwaardering voor oudere shoegazebands als Slowdive en het succes van nieuwere groepen als Beach House zal Meadowlake zeker in de kaart hebben gespeeld als het ging om het krijgen van aandacht. Het vasthouden van die aandacht moet met dit debuutalbum vervolgens zeker gaan lukken.

https://www.youtube.com/watch?v=Foh-HOS32q8


  1. Go
  2. Deadman On The Payroll
  3. Hot Punch
  4. Heavy
  5. Slow Down
  6. Vala
  7. Dreamy
  8. War
  9. No Tomorrow
  10. Prove Me Wrong