×

Recensie

Roots

10 februari 2019

Mavis Staples

Live in London

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Live in London Mavis Staples Roots 4 Mavis Staples – Live in London Written in Music https://writteninmusic.com

Schitterend hoe de carrière van Mavis Staples zich de laatste jaren op een grandioze manier heeft doorontwikkelt. Met de juiste mensen (Jeff Tweedy, Ben Harper, M. Ward) samenwerken betekent meer dan eens dat je nog alles uit een al zo glansrijk muzikaal leven kunt halen. Met Live in London laat ze nog weer eens horen hoe ongelooflijk ze is ook live met haar band nog steeds is.

En wat een weergaloos goede band heeft Staples toch met Rick Holmstrom op gitaar, Jeff Turmes op bas en Stephen Hodges op drums. Waar die mannen in de studio Staples al opstuwen tot grote hoogte duwen ze in alles live nog even wat extra aan. Dan weer fraai begeleidend of heerlijk tegen de beat aanleunend en loom, dan weer strak en swingend en altijd prachtig in dienst van die weergaloze stem van Staples. Met Donny Gerrard en Vicki Randle heeft Staples, naast Holmstrom en Turmes, ook nog eens ijzersterke extra achtergrondvocalen.

Live in London werd op 9 en 10 juli 2018 opgenomen in Union Chapel in de Britse hoofdstad en laat een begeesterde Staples horen en een werkelijk uitstekende spelende band. Vooral het gitaarwerk van Holmstrom is niet normaal zo goed. Wat een fascinerend warm dan weer knallend immer emotievol spel weet deze man uit zijn gitaar te halen. Spel dat prachtig organisch aansluit op de zang van Staples.

De setlist geeft een fraai overzicht van wat Staples de laatste jaren heeft gedaan maar net zo goed van wat ze al haar leven lang doet. Love and Trust van Ben Harper en Who Told You That openen de set gelijk prachtig. Geweldige songs, geweldig gespeeld en gezongen. Verrassend tegelijk ijzersterk is daar hun versie van de Talking Heads klassieker Slippery People. David Byrne had het niet beter kunnen krijgen. What You Gonna Do sluit het eerste gedeelte van het concert al net zo sterk af.

Prachtig klinken ook Take Us Back en You’re Not Alone, de ingetogen klassieker die haar samen met Jeff Tweedy terug aan de top bracht. Let eens op die reactie van Staples als Holmstrom zijn solo inzet! Hoe weergaloos is daarna het stuwende en krachtige No Time For Cryin’ met Holmstrom in een hemelse hoofdrol terwijl Staples de grenssituatie bij Mexico en de separatie van kinderen van hun ouders terwijl ze op doortocht naar Amerika voor een beter leven zijn te berde brengt. ‘I’m gonna march, I’m gonna march right up to that big house. We got work to do..’. Het al net zo krachtige, van George Clinton geleende Can You Get To That (Hoor die Holmstrom toch eens! Dan Auerbach eat you heart out!) sluit daar prachtig op aan.

Let’s Do It Again, die zo warmbloedige song van Curtis Mayfield, krijgt een wel heel fijne Staples uitvoering. Sensueel en slepend sexy. Precies zoals ie hoort. Een heel mooie Dedicated, geschreven door Bon Ivers Justin Vernon en M. Ward, sluit daar bijzonder fraai op aan. De swing van We’re Gonna Make It is vervolgens zo onherroepelijk dat je er terstond gelukkig van wordt. Wat een geweldige trio muzikanten heeft Staples naast zich zeg! Met een machtig en ontroerend Touch A Hand, volgend op een warm Happy Birthday voor Mavis en een hartstochtelijk gezongen bandintroductie , komt er uiteindelijk een ijzersterk einde aan het concert en de plaat.

Live in London is de geweldige opvolger van At The Hideout!, het live album dat Staples afleverde in 2008. Een album dat de grootheid van soulheldin Mavis Staples alleen maar meer bewijst. En het feit dat ze op haar 79ste nog vol in haar muzikale leven staat.

Tracklisting Live in London (vinyl editie):

Side A:

 1. Love and Trust
 2. Who Told You That
 3. Slippery People
 4. What You Gonna Do (intro)
 5. What You Gonna Do

Side B:

 1. Take Us Back
 2. You’re Not Alone
 3. No Time For Cryin’
 4. Can You Get To That

Side C:

 1. Let’s Do It Again
 2. Dedicated
 3. We’re Gonna Make It
 4. Encore: Happy Birthday
 5. Touch A Hand


 1. Love And Trust [Live]
 2. Who Told You That [Live]
 3. Slippery People [Live]
 4. What You Gonna Do (Intro) [Live]
 5. What You Gonna Do [Live]
 6. Take Us Back [Live]
 7. You Are Not Alone [Live]
 8. No Time For Cryin' [Live]
 9. Can You Get To That [Live]
 10. Let's Do It Again [Live]
 11. Dedicated [Live]
 12. We're Gonna Make It [Live]
 13. Encore: Happy Birthday [Live]
 14. Touch A Hand [Live]