×

Recensie

Roots

13 februari 2014

Matt Schofield

Far As I Can See

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Provogue / Mascot

Far As I Can See Matt Schofield Roots 4.5 Matt Schofield – Far As I Can See Written in Music https://writteninmusic.com

Natuurlijk is Matt Schofield allang geen onbekende meer in ons land. Regelmatig is hij op diverse podia te bewonderen. Niet zo verwonderlijk, want deze  Britse bluesgitarist/zanger wordt alom beschouwd als één van de meest getalenteerde en sensationele bluesgitaristen die de UK in de afgelopen decennia heeft voortgebracht. Zijn prijzenkast is in middels dan ook al goed gevuld met prijzen als onder andere British Blues Award Guitarist Of The Year (2010/2011/2012), British Blues Award Album Of The Year (2010) en Mojo Magazine Blues Album Of The Year (2011) en staat hij inmiddels in de top tien van  de British Blues guitarists of all time . Daarnaast is het een veel gevraagd producer. Zo produceerde hij voor Ian Siegal 3 albums waarvan er één, Swagger (2009), ook de prijs Mojo Magazine Blues Album Of The Year won.

In tien jaar tijd heeft Schofield 8 albums uitgebracht. Op het Nugene Records label 3 studio en 3 live albums en als laatste een in eigen beheer uitgebracht live album. Met far As I Ca See brengt hij nu zijn debuut bij platenlabel Provogue uit. Werkelijk waar een parel van een debuut! De progressie van Schofield, maar zeker ook van zijn begeleiding,  Jonny Henderson (Hammond), Carl Stanbridge (bass), en Jordan John (drums), zet zich voort op dit album. De lat wordt steeds hoger gelegd .

Gelijk al in opener From Far Away, een fusion achtig nummer, laat Schofield even horen wat zijn capaciteiten zijn. In de blues shuffle Clean Break gaat hij daar gewoon mee verder en laat Henderson ook gelijk even horen wat hij op zijn Hammond kan. Dat Schofield een fan is van de muziek van Albert King komt tot uiting in de cover Breaking Up Somebodies Home. Een tweede cover komen we verder op het album tegen; Yellow Moon van de Neville Brothers, dat door Schofield in een meer jazzy jasje is gestoken. Halverwege het album hebben we een tweetal nummers waarin gastmuzikanten hun opwachting maken. In het mooiste nummer van het album, het instrumentale jazzy nummer Oakfield Shuffle, wordt de eerste gitaarsolo gespeeld door Denny Ilett.  In het Meaco Parker achtige funky Hindsght is het saxofonist James Morton die een heerlijk deuntje mag meeblazen. De afsluiter Red Dragon is ook zeker het vermelden waard. Deze op de Hendrix manier gepeelde song zorgt er voor dat de haren op je armen overeind gaan staan. Bij mij in ieder geval dan.

Eerdere en oudere recensies er op nalezend komt er vaak naar voren dat Schofield vergeleken wordt met gitaristen als bijvoorbeeld Robben Ford, Larry Carlton en Jan Akkerman. Dat gaat tegenwoordig niet meer op want Schofield hoort tegenwoordig gewoon in één adem genoemd te worden met dit soort gitaristen. Tel daar bij op dat Schofield een zeer begenadigd singer-songwriter is en het plaatje is helemaal kompleet.

Trackinglist Far As I Can See

 1. From Far Away
 2. Clean Break
 3. Getaway
 4. Breaking Up Somebodies Home
 5. The Day You Left
 6. Oakfield Shuffle
 7. Hindsight
 8. Everything
 9. Yellow Moon
 10. Tell Me Some Lies
 11. Red Dragon


 1. From Far Away
 2. Clean Break
 3. Getaway
 4. Breaking Up Somebodies Home
 5. The Day You Left
 6. Oakville Shuffle
 7. Hindsight
 8. Everything
 9. Yellow Moon
 10. Tell Me Some Lies
 11. Red Dragon