×

Recensie

Soul / Hiphop

26 februari 2013

Marvin Gaye – Trouble Man (40th Anniversary Expanded

Trouble Man (40th Anniversary Expanded Edition))

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motown

Trouble Man (40th Anniversary Expanded Edition)) Marvin Gaye Soul / Hiphop 4.5 Marvin Gaye – Trouble Man (40th Anniversary Expanded Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Een dik jaar na What’s Going On verrastte Marvin Gaye met een soundtrackalbum. Trouble Man bevat vooral instrumentale tracks en heeft een duidelijke souljazz flow. In een speciale 2CD versie is nu ook alles te horen wat wel in de film maar niet op het officiële album stond.

Gaye trad met Trouble Man in de sporen van Isaac Hayes en Curtis Mayfield, die met respectievelijk Shaft en Superfly ideale soundtracks voor de toenmalige golf aan blaxploitation films hadden gemaakt. Hayes en Mayfield waren door die soundtracks nog grotere sterren geworden. Voor Gaye voelde het schrijven en opnemen van een soundtrack als de geweldige mogelijkheid om niet gelijk aan een echte opvolger van What’s Going On te hoeven beginnen. Zijn muzikale vrijheid, die hij met het enorme succes van What’s Going On had verkregen, wilde hij daarnaast gelijk optimaal benutten.

Trouble Man is een grotendeels instrumentaal souljazz album dat nauw aansluit op de sfeer en sound van What’s Going On. Gaye dook optimaal in de filmbeelden en schreef alle begeleidende muziek en lardeerde deze met een gezongen titeltrack. De instrumentale tracks klinken fraai en de arrangementen opbouwend en indrukwekkend. Als Gaye gaat zingen in het titelnummer (het enige gezongen nummer op de soundtrack), horen we, natuurlijk, het allerbeste. Er was echt niemand die in die jaren een machtigere soulstem had en Trouble Man is een absolute prachttrack. Intonatie, timing en emotie samengebald tot een hemels geheel. Met een band met Trevor Lawrence (alt, tenor en baritone sax), Dale Oehler (horns), Eli Fountain (alt sax), Marty Montgomery (sopraan sax), Gene Page (strings), Bob Ragland (piano en strings) en James Anthony Carmichael (horns) had Gaye de beste muzikanten te pakken. De muzikanten waren gedeeltelijk afkomstig uit de Motown huisband The Funk Brothers en uit die van Hamilton Bohannon’s band. Het album werd opgenomen in de Hitsville USA studio’s die na de verhuizing van Motown eigenaar Berry Gordy ook waren ‘meeverhuisd’ van Detroit naar Los Angeles. Als arrangeurs voor de composities werden de vermaarde Jack Hayes, Leo Shuken and Gene Page aangetrokken.

Nu we terug in de tijd kunnen kijken zien we dat Trouble Man dan wel niet de ideale opvolger van What’s Going On was, maar wel degelijk een sterk album is. De composities kennen vrije, soms ingenieuze structuren en de manier van arrangeren gaat wel wat verder dan coole wahwah gitaren. Juist in tracks als het titelnummer en T Plays It Cool en T Stands For Trouble horen we zeer gepassioneerde melodieën en prachtige instrumentatie. Trouble Man is tevens een flinke stap naar de funk voor Gaye, het is zelfs Gaye’s meest funky album. In de studio werden heel erg veel tracks vastgelegd, soms bijna vanuit een vrije jamsfeer. Alle tracks werden door de filmstudio gebruikt en Gaye ging met alle opnamen naar een eigen studio om er een album met de, volgens hem, belangrijkste tracks van de te maken. Trouble Man was de stap verder die Gaye muzikaal wilde maken en die de basis bleek voor nieuwe meesterwerken.

Trouble Man als film, over een zekere Mr.T, een prive detective, die het heft in eigen hand neemt zelfs als hij het op moeten nemen tegen andere bendeleiders, was dan wel geen groot succes, de soundtrack zeer zeker wel. En het hield aandacht op Gaye helemaal vast, al helemaal toen 8 maanden daarna een nieuw meesterwerk zich aandiende in de vorm van Let’s Get It On.

Zoals reeds eerder vermeld kent Trouble Man (40th Anniversary Expanded Edition) twee albums en vrijwel alle composities die in de film zitten. Dat houdt in dat we op deze 2CD deluxe editie in totaal 29 onuitgebrachte composities te horen krijgen. Natuurlijk zitten onder die onuitgebrachte composities van het titelnummer, of andere composities afgeleide tracks. In veel gevallen sluiten die nauw aan op de tracks van het originele album, natuurlijk zeer logisch omdat soundtracks daar meestal mee opgebouwd zijn. Zoals reeds eerder gezegd werden vrijwel alle opnamen door de filmstudio gebruikt in de film en maakte Gaye een selectie voor het Trouble Man album, zoals we die kennen. Met het toevoegen van de 29 extra tracks is dus nu alles vastgelegd.

Trouble Man: 40th Anniversary Expanded Edition is verpakt in de vertrouwde deluxe digipack en bevat naast de 2 CD’s een lekker dik, 28-pagina’s tellend boekje met mooie foto’s, opvallende internationale hoezen, een mooi verhaal van de hand van Dr. Andrew Floray en track-by-track informatie. Daarnaast komen ook nog filmregisseurs Cameron Crowe en George Tillman, Jr. aan het woord. Ook artiesten als Lenny Kravitz, Joni Mitchell en Christian McBride geven hun liefde voor de soundtrack en Gaye prijs.

Tracklisting Trouble Man (deluxe edition):

CD 1

 1. Main Theme From Trouble Man (2)
 2. “T” Plays It Cool
 3. Poor Abbey Walsh
 4. The Break In (Police Shoot Big)
 5. Cleo’s Apartment
 6. Trouble Man
 7. Theme From Trouble Man
 8. “T” Stands For Trouble
 9. Main Theme From Trouble Man
 10. Life Is A Gamble
 11. Deep-In-It
 12. Don’t Mess With Mr. T
 13. There Goes Mr. T
 14. Main Theme From Trouble Man (2) [alternate take with strings]
 15. “T” Plays it Cool [unedited version]
 16. Poor Abbey Walsh, Part 2 Take 1
 17. Poor Abbey Walsh, Part 2 Take 2
 18. Trouble Man [extended version]
 19. Theme From Trouble Man [vocal version]
 20. “T” Stands for Trouble [unedited vocal version]
 21. “T” Stands for Trouble [alternate version]
 22. Main Theme from Trouble Man [vocal version]

CD 2:

 1. Trouble Man
 2. Pool Hall
 3. “T” Plays It Cool
 4. Cadillac Interlude/Cleo’s Apartment
 5. Man Tied Up/Jimmy’s West/Conversation with Cleo
 6. Crap Game (a.k.a. The Break In)/Getting Rid Of Body/Talking To Angel
 7. Outside Police Station
 8. Bowling Alley Parking Lot
 9. Stick Up
 10. Cleaners/Cleo
 11. Closing Jimmy’s
 12. Police Break In
 13. “T” Cleans Up/Police Station
 14. Packing Up/Jimmy Gets Worked/Saying Goodbye/”T” Breaks In/MovieTheater
 15. Car Ride/Looking for Pete
 16. Parking Garage/Elevator
 17. Penthouse
 18. Getting Pete
 19. My Name Is “T”/End Credits
 20. “T” At The Cross


 1. Main Theme From Trouble Man [2]
 2. "T" Plays It Cool [Soundtrack Version]
 3. Poor Abbey Walsh [From "Trouble Man" Soundtrack]
 4. The Break In (Police Shoot Big) [Soundtrack Version]
 5. Cleo's Apartment [From "Trouble Man" Soundtrack]
 6. Trouble Man [Soundtrack Version]
 7. Theme From Trouble Man [Soundtrack Version]
 8. "T" Stands For Trouble [Soundtrack Version]
 9. Main Theme From Trouble Man [1]
 10. Life Is A Gamble [Soundtrack Version]
 11. Deep In It [Soundtrack Version]
 12. Don't Mess With Mr. "T" [Soundtrack Version]
 13. There Goes Mr. "T" [From "Trouble Man" Soundtrack]
 14. Main Theme From Trouble Man [Alternate Take With Strings]
 15. "T" Plays It Cool [Unedited Version]
 16. Poor Abbey Walsh [Pt. 2 / Take 1]
 17. Poor Abbey Walsh [Pt. 2 / Take 2]
 18. Trouble Man [Extended Version]
 19. Theme From Trouble Man [Vocal Version]
 20. "T" Stands For Trouble [Unedited Vocal Version]
 21. "T" Stands For Trouble [Alternate Version]
 22. Main Theme From Trouble Man [Vocal Version]