×

Recensie

Jazz

25 november 2018

Mark

Roxy Jazz Music

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: IMC

Roxy Jazz Music Roxy Jazz Music Jazz 4 Mark Ritsema’s Roxy Jazz Music Written in Music https://writteninmusic.com

Mark Ritsema werd bekend als zanger van Spasmodique, de band waarmee hij in de jaren tachtig en begin jaren negentig op onvergetelijke wijze de Nederlandse podia afstroopte. De band bracht overigens in 2016 met Six weer een uitstekende plaat uit. Wat wellicht minder mensen weten – maar wat niet genoeg belicht kan worden – is dat Ritsema buiten de band ook de nodige memorabele releases op zijn naam heeft staan, bijvoorbeeld als Nightporter, Raskolnikov of (samen met Mecano’s Dirk Polak) onder de naam Polar Twins. En nu is er dan het liveproject Roxy Jazz Music.

Vanaf het moment dat hij in 1973 Do The Strand op tv zag, was Ritsema gefascineerd door Roxy Music. De band vormde een toegangspoort tot avant-garde, kunst, literatuur en zelfontplooiing. Het album For Your Pleasure werd een constante Ritsema’s leven. In 2015, in het kader van de wekelijkse donderdagvondsessie in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy, nam Ritsema met een aantal jazzmuzikanten het besluit om het oudere werk van Roxy Music van een nieuwe interpretatie te voorzien. De vier muzikanten die Ritsema terzijde stonden waren niet erg goed bekend met Roxy Music maar binnen de ‘wetten’ van de freejazz en improvisatie kregen de oude Roxy Music-songs een nieuwe draai: bezeten, anarchistisch, onheilspellend.

Het optreden als Roxy Jazz Music in Rotown van december 2017 is nu op plaat uitgebracht en bevat een selectie van 5 songs van die avond, naast Ritsema uitgevoerd door Frans Blanker (saxofoon), Stelios Papazoglou (gitaar), Eddy Nielsen (contrabas) en Friso van Wijck (drums). Qua design en lengte van de liner notes oogt de achterkant van het album alvast als een klassieke jazz-elpee.

Openingstrack Stronger Through The Years, van het album Manifesto (1979) is eigenlijk best een logische keuze. Hier moet Ritsema wat mee kunnen, zou je denken. En dat blijkt ook: met een vrijere rol voor gitaar en saxofoon zijn dit bijna acht minuten vol onderhuidse spanning, minder ‘mechanisch’ klinkend dan Roxy Music destijds maar eveneens bijzonder geslaagd en met die mooie cadans van het origineel. Ritsema trekt de wat milder klinkende interpretatie van Beauty Queen (For Your Pleasure, 1973) moeiteloos naar zich toe. Het langere intro en de grotere rol voor de saxofoon, zoals vaker op deze plaat, vallen op. De veelzijdigheid van Ritsema als vocalist komt optimaal naar voren op Strangely Confidential, eveneens van For Your Pleasure. Spaarzame drums en een fijne wisselwerking met de saxofoon karakteriseren deze uitstekende bewerking.

A Song For Europe was een populaire track van het album Stranded (1973). Plechtig, melancholiek en meertalig is dit natuurlijk een track die je hier wilt horen. De negen minuten zijn boeiend, de bas-solo is vrijer en Ritsema is de door de wol geverfde chansonnier die met de band naar een indrukwekkende finale koerst. Het stedelijke, huiselijke drama In Every Dream Home A Heartache – van For Your Pleasure – is een nummer waarop ook in de handen van Ritsema en band de boog continu gespannen staat. De climax na ‘…but you blew my mind’ is langer; hier gaat de band nog even goed los.

Eerder deze maand, in Rotown, bewees het kwintet wederom dat Roxy Jazz Music live een bijzondere en voedende ervaring is. Ritsema is als frontman, door zijn enthousiasme, beleving en vocale kwaliteiten, een must see/hear maar de capaciteiten en het inlevingsvermogen van de band tillen het geheel ook naar een hoger plan. Ook deze avond in Rotown had een mooi live-document kunnen opleveren maar we stellen ons zonder meer tevreden met dit verrassende mini-live-album.  1. Stronger Through The Years
  2. Beauty Queen
  3. Strictly Confidential
  4. A Song For Europe
  5. In Every Dream Home A Heartache