×

Recensie

Alternative

05 september 2018

Mark Lanegan & Duke Garwood

With Animals

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Heavenly

With Animals Mark Lanegan & Duke Garwood Alternative 3.5 Mark Lanegan & Duke Garwood – With Animals Written in Music https://writteninmusic.com

De eerdere samenwerking tussen brombeer Mark Lanegan en songschrijver Duke Garwood, het in 2013 uitgekomen Black Pudding, heeft zijn sporen duidelijk nagelaten. Zo nam Lanegan Garwood mee op de Gargoyle-tournee, kwestie van de vriendschap tussen beide muzikanten nog net iets meer in de verf te zetten. Beide heren breien met plezier een vervolgstuk aan hun eerder samenwerking en dat in de vorm van With Animals.

Toch is With Animals tot op zekere hoogte een herhalingsoefening. Dat merk je al aan de erg weidse en behoorlijk hallucinatorische trip waarmee deze set opent. Save Me, zo luidt het. Een duoticketje richting hel en terug, helemaal ook wat je van een duistere eenzaat als Lanegan verwacht. Diens donkere grafstem is het vrijwel ideale accompagnement voor de vaak minimalistische, en tot de naakte essentie gestripte songs van Garwood. Luister maar eens naar Feast To Famine. Een lui en loom drumritme, een brommend orgeltje dat wat psychedelica-accenten toevoegt. Meer is eigenlijk niet nodig om Lanegans’ vocal te doen schitteren. Of neem Upon Doing Something Wrong, bestaande uit een uitgepuurde gitaartokkel en een stemmig hammondorgel op de achtergrond, waar duidelijk merkbaar is hoe dit duo zich laaft aan sober minimalisme met teksten die onder meer onwezenlijk verdriet verhalen.

Tezelfdertijd blijft het nieuwe songmateriaal zelden echt kleven. Lanegan en Garwood lijken elkaar eraan te herinneren dat ze goede schrijfpartners zijn, maar écht huiveringwekkende of magische momenten blijven helaas uit. Je kan het jammer vinden, hoe dit wel erg sobere songmateriaal zelden verrast en braaf binnen de lijn der verwachtingen past. Des te jammer ook omdat Lanegan de laatste jaren meer en meer op zoek gaat naar ‘sad disco’ tunes en zijn werk regelmatig laat remixen, waardoor er wél echt bijzondere keuzes gemaakt worden. En daaraan ontbreekt het hier op With Animals naar ons aanvoelen wat. De duistere brombeer en de Londonse multi-instrumentalist die veel roots en blues in zijn muzikaal DNA heeft zitten vinden elkaar halfweg. Soms werkt dat, zoals tijdens het laatavondgedicht Lonesome Infidel, soms ook weer niet.

Vaker dan niet ontbreekt er urgentie en slepen de songs zich wat kabbelend voort. Zoals in het zich als een schildpad tergend langzaam voortslepende titelnummer bijvoorbeeld. “girl, you are a murderer”, zingt Lanegan met een stem die zowel beschuldigt als vergeeft. En hoewel er onmiskenbaar geloofwaardigheid is, voel je als luisteraar helaas niet hoe diep aangrijpend de tekst over de beestachtige natuur van de mens wel is. We zoeken verder: Ghost Stories dan maar, dat treffend illustreert hoe dit duo een aparte geluidswereld construeert. Dat bewijst ook het op kale blues terende Spaceman (“come celebrate around”, al is dat dan ergens in de woestijn waar een gekke sjamaan een weird dansje pleegt). En met het fraaie Desert Song legt het duo zichzelf en het ‘With Animals’ album finaal te slapen.

Het eindverdict? Zeker niet slecht als album. Maar tezelfdertijd wel heel erg sober, minimalistisch en tot op het rauwe bot uitpuurd. Twee rasmuzikanten vinden elkaar weer, zijn opnieuw herenigd in een tijdelijk verbond. Benieuwd hoe ver dit avontuur reikt. 1. Save Me
 2. Feast To Famine
 3. My Shadow Life
 4. Upon Doing Something Wrong
 5. L.A. Blue
 6. Scarlett
 7. Lonesome Infidel
 8. With Animals
 9. Ghost Stories
 10. Spaceman
 11. One Way Glass
 12. Desert Song