×

Recensie

Jazz

01 juli 2015

Mark Guiliana Jazz Quartet

Family First

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Beat Music Productions

Family First Mark Guiliana Mark Guiliana Jazz Quartet Jazz 4 Mark Guiliana Jazz Quartet – Family First Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Mark Guiliana een van de meeste gedreven en geniale jazzdrummers van zijn generatie is mag duidelijk zijn. Met elk nieuw album voegt hij weer iets meer aan zijn eigen legacy toe.

Ver weg van zijn laatste project Mehliana met Brad Mehldau, heeft Guiliana met Family First weer een puur jazzalbum gemaakt. Met Shai Maestro (vooral bekend van het trio van bassist Avishai Cohen) op piano, Chris Morrissey op bas en Jason Rigby op saxofoon, zijn vaste jazzcombo van de laatste jaren, heeft hij de ideale groep muzikanten om zich heen verzameld om zich op Family First met 8 eigen geschreven composities en 1 cover (een geweldige versie van Bob Marley’s Johnny Was) frontaal in het gezichtsveld te plaatsen.

Toepasselijk Family First getiteld – Guiliana ziet de muzikanten waarmee hij al zo lang en frequent werkt terecht als een extensie van zijn familie – is hij als leider van zijn nieuwe band met zijn geniale ritmegevoel en drumwerk de drijvende lead in alle composities. Luister alleen al naar het intro van One Month en je weet wat ik bedoel. Het super swingende Abed en de daarop volgende ballad 2014 laten zijn virtuositeit al net zo goed horen. En dan hebben we de eerste drie composities van het album nog maar gehad! De rest van het album is al net zo sterk.

Natuurlijk is het niet alleen Guiliana die excelleert. Het is de band als geheel die zoveel indruk maakt. Guiliana speelde met Morrissey in zijn eigen Beat Music, met Rigby in Guiliana’s eerste band Heernt en met Maestro in de band van Avishai Cohen. De mannen zijn zo goed op elkaar ingespeeld, weten elkaar zo te prikkelen en uit te dagen dat er muziek van een zeldzaam hoog niveau is ontstaan. Na de vele projecten waarin Guiliana zijn drumwerk vaak van elektronische gestuurde drummechanismen voorzag is hij nu aangewezen op puur drummen. Dat hij dat als geen ander kan bewijst dit nieuwe album. Dat hij de exact juiste medemuzikanten heeft gevonden om van de Mark Guiliana Jazz Quartet een toonaangevend gezelschap te maken ook. Family First is een indrukwekkend debuut.  1. One Month
  2. Abed
  3. 2014
  4. Long Branch
  5. Johnny Was
  6. From You
  7. The Importance Of Brothers
  8. Welcome Home
  9. Family First
  10. Beautiful Child