×

Recensie

Metal

28 mei 2012

Marduk

Serpent Sermon

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Century Media Records

Serpent Sermon Marduk Metal 4 Marduk – Serpent Sermon Written in Music https://writteninmusic.com

Marduk is al jaren het boegbeeld van de Zweedse black metal scene. De band is in 1990 opgericht door Morgan Steinmeyer Håkansson met als doel “the most brutal and blasphemous metal act ever” te worden. Met hun eerste demo uit 1991 getiteld Fuck Me Jesus is hem dat aardig gelukt; dit opus werd in 7 landen verboden naar aanleiding van de cover art! Hun eerste twee albums, Those Of The Unlight (1993) en Opus Nocturne (1994), bevatten een mix van death en black metal, maar met hun derde CD Heaven Shall Burn… When We Are Gathered (1996) ontstond de muziekstijl waar Marduk zo bekend om is geworden: hyper-blast beats en furieus drumwerk met rauwe vocalen en een brutaal gitaargeluid. Verder is vooral het album Panzer Division Marduk uit 1999 noemenswaardig vanwege het over-the-top karakter van hun muziek. Hier lijkt de band een karikatuur van zichzelf te worden. De band lijkt op de hierop volgende albums enigszins het spoor bijster te worden, maar komt in 2004 keihard terug met het ijzersterke Plague Angel.

Maandag 28 mei is via Century Media Records het twaalfde album Serpent Sermon verschenen. Marduk is een band met hetzelfde karakter als bijvoorbeeld Slayer of AC/DC; eigenlijk wil je niet dat deze bands evolueren. Hun kracht schuilt vooral in de stabiliteit van hun sound en de energie van hun songs. Ontwikkeling is bij Marduk al jaren ver te zoeken en over de energie van de songs op Serpent Sermon hoef je je geen zorgen te maken. Een nummer als Into Second Death of Damnation’s Gold getuigt van een zwartgallige vitaliteit waar de ratten geen brood van lusten. De songs zijn enorm gedreven en dit zit hem vooral in het ijzersterke drumwerk. Drummer Lars Broddesson is sinds 2006 bij de band en zorgt voor een ware turbo-injectie. Maar ook de langzamere nummers, zoals Temple Of Decay, zijn erg sterk ingespeeld.

De fans weten wat ze kunnen verwachten van een nieuwe CD van Marduk. En als je fan bent van extreme metal, dan ken je deze band al een tijdje. Je houdt ervan of niet, een middenweg is er feitelijk niet. Daar is de muziek te extreem voor. Dit is geen muziek die je opzet als je schoonmoeder of je grootmoeder op bezoek komt voor een kopje koffie, tenzij je snel van haar af wil. Marduk brengt op Serpent Sermon niets nieuws, maar dat willen we ook niet!

Tracklisting Serpent Sermon:

 1. Serpent Sermon
 2. Messianic Pestilence
 3. Souls For Belial
 4. Into Second Death
 5. Temple Of Decay
 6. Damnation’s Gold
 7. Hail Mary (Piss-soaked Genuflexion)
 8. M.A.M.M.O.N.
 9. Gospel Of The Worm
 10. World Of Blades


 1. Serpent Sermon
 2. Messianic Pestilence
 3. Souls for Belial
 4. Into Second Death
 5. Temple of Decay
 6. Damnation's Gold
 7. Hail Mary (Piss Soaked Genefluxion)
 8. M.A.M.M.O.N
 9. Gospel of the Worm
 10. World of Blades