×

Recensie

Metal

19 januari 2015

Marduk

Frontschwein

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Century Media Records

Frontschwein Marduk Metal 4 Marduk – Frontschwein Written in Music https://writteninmusic.com

De Tweede Wereldoorlog blijft toch altijd weer een gevoelig en omstreden onderwerp. Toen in 1986 Reign In Blood van Slayer verscheen verbaasde Jeff Hanneman zich erover dat er zoveel ophef ontstond over zijn teksten. In verschillende interviews werd de blonde gitarist gevraagd over zijn vermeende nazi-sympathieën. Zijn antwoord was steevast tweeledig: ligt het niet voor de hand dat niemand sympathie kan hebben met de verschrikkingen die plaats vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog? En met een Cubaan en een Chileen in dezelfde band ligt het niet echt voor de hand om nazist te zijn. Dit laatste geldt weliswaar niet voor Marduk, maar uiteindelijk gaat het om de muziek.

Marduk doet al jaren hetzelfde; deze Zweedse black metalband is daardoor een van de belangrijkste constante waarden geworden binnen dit metal subgenre. Hun dertiende album heet Frontschwein, wat zoveel betekent als kanonnenvoer. De teksten op Frontschwein gaan ditmaal enkel over de Tweede Wereldoorlog. Fans van Marduk zullen zich hier niet over verbazen, want dat was toch al een favoriet onderwerp van deze band; alleen de covers leveren al meer dan voldoende hints.

Met de muziek is het weer dik in orde; snel, hard en intens! Gelukkig heeft Marduk ingezien dat het terugschroeven van het tempo op enkele nummers een substantiele bijdrage levert aan de diversiteit van het album. Hierdoor ontstaat er een multi-dimensioneel  muzikaal spectrum, waarbinnen de band zijn kwade boodschappen kwijt kan. Wederom houdt Marduk op Frontschwein de luisteraar een spiegel voor, waarin zijn donkerste kanten weerkaatst en uitvergroot worden. Natuurlijk heeft de mens prachtig dingen gecreeerd, maar dat mag geen excuus zijn voor onze donkere kant. Ook nu nog vinden de gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog wel ergens op de wereld plaats. Dit kunnen en mogen wij niet negeren of ontkennen. 1. Frontschwein
 2. The Blond Beast
 3. Afrika
 4. Wartheland
 5. Rope Of Regret
 6. Between The Wolf-Packs
 7. Nebelwerfer
 8. Falaise: Cauldron Of Blood
 9. Doomsday Elite
 10. 503
 11. Thousand-Fold Death