×

Recensie

Metal

20 juli 2012

Manowar

The Lord Of Steel

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Magic Circle Music

The Lord Of Steel Manowar Metal 4 Manowar – The Lord Of Steel Written in Music https://writteninmusic.com

Manowar behoeft toch geen introductie? Begonnen in de jaren tachtig is deze Amerikaanse band nog steeds keihard bezig. De band leeft voor metal en kan gezien worden als het stereotype dat alle vooroordelen die tegen het genre bestaan steevast blijft bevestigen. Manowar speelt heavy metal. Ze worden tegenwoordig gezien als de oprichters van power metal, maar er zijn meer bands die door hun beïnvloed zijn. Ik denk zelfs dat ook Quorthon van Bathory voor hij Blood Fire Death en Hammerheart maakte goed naar Manowar geluisterd heeft.

Was hun vorige CD Gods Of War uit 2007 een combinatie tussen symfonische muziek en metal, hun nieuwe CD The Lord Of Steel is een regelrechte rockplaat geworden. Sterke manosongs met manomelodieën en manoriffs, manosolo’s en manovocalen. Headbangen is onontkoombaar, vuist in de lucht en scanderen die teksten: I fought and died, Lived many lives before, I am immortal like my sword, I kneel to no one except the lord, And my lord is steel!

De reguliere CD komt 7 september uit en zal dan verkrijgbaar zijn in de winkels, maar de digitale download bleek al op 16 juni beschikbaar te zijn. De muziek bleek ook op 26 juni beschikbaar te zijn als special edition CD bij het Britse heavy metal magazine Metal Hammer.

Meest opvallende aan dit album is natuurlijk het basgeluid van Joey DeMaio, hoewel de stem van Eric Adams ook opvalt. Voorheen klonken beide instrumenten wat helderder. De bas van DeMaio klinkt hier enorm vies en gruizig, maar nog steeds erg vet. De bassist bespeelt zijn instrument nog steeds als een gitaar en dat zorgt voor hele fijne metal in het nummer Black List! Eric Adams lijkt een toontje lager te zingen. Dat heeft niets met zijn karakter te maken, maar meer met zijn stemgeluid. De sporadische hoge uithalen zullen we moeten missen, maar het geeft alle songs op The Lord Of Steel wel een wat donkerder atmosfeer en dat komt de plaat over het geheel ten goede. Manowar leeft metal en daar zal nooit verandering in komen. Dit is een band die op het podium sterft of door blijft gaan. Waren ze maar echt onsterfelijk!

Tracklisting The Lord Of Steel:

 1. The Lord Of Steel
 2. Manowarriors
 3. Born In A Grave
 4. Righteous Glory
 5. Touch The Sky
 6. Black List
 7. Expendable
 8. El Gringo
 9. Annihilation
 10. Hail Kill And Die


 1. The Lord Of Steel
 2. Manowarriors
 3. Born In A Grave
 4. Righteous Glory
 5. Touch The Sky
 6. Black List
 7. Expendable
 8. El Gringo
 9. Annihilation
 10. Hail Kill And Die