×

Recensie

Roots

18 oktober 2018

Mandy Barnett – Strange

Srange Conversation

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dame Production

Srange Conversation Mandy Barnett Roots 4 Mandy Barnett – Strange Conversation Written in Music https://writteninmusic.com

Tijdens haar kindertijd reist, Mandy na het winnen van een countrywedstrijd in Dollywood vanuit Crossville regelmatig af naar Nashville. Als ze in het Ryman Auditorium waar ze in de huid kruipt van Patsy Cline voor de theaterproductie Always.. gaat dat niet onopgemerkt voorbij.

Barnetts albums zijn opgebouwd met traditionele country en croonerpop, haar zwoele stemtimbre bekoorde Owen Bradley de legendarische en veelzijdige  countryproducer. Hij werkte samen met de zangeres en overleed nog tijdens de sessies van I’ve Got A Right To Cry, helemaal opgebouwd in een romantisch torch en twang idioom.  Naast een kerstplaat was er nog een eerbetoon aan Don Gibson, de countryman en songwriter die Barnett in 2001 ontmoette.

Dat is ondertussen al vijf jaar geleden, Strange Conversation toont een meer avontuurlijke en een verruimde muzikale aanpak. Onder hoede van het producersteam Don Giovano, die aan de drumkit zit en Doug Lancio, eveneens alomtegenwoordig als gitarist verkent Mandy met haar soepele, sensuele timbre een gevarieerd Americanaparcours in de Muscle Shoals Sound Studio.

Het smartelijke, eerder door Connie Francis vertolkte My World Keeps Slipping Away en van Lee Hazlewood geleende The Fool, een ritmische swinger sluiten aan bij het vertrouwde werk. More Lovin’, van de swingende R&B stamper van Andre Williams die Mable John in de jaren zestig introduceerde wordt in landerige swampblues getransformeerd die perfect match met de sensuele zang meesterlijk geflankeerd door Arnold McCuller. Uit dezelfde periode stamt It’s Allright (You’re Just In Love) van The Tams, de melodieuze doowop wordt naadloos met country elementen verweven.

Wat verderop horen we een opmerkelijk duet, A Cowboy’s Work Is Never Done van Sonny & Cher dateert uit de jaren zeventig. In de afwijkende versie steekt de krakende voordracht van John Hiatt fel af tegen de langoureuze croon van Barnett. Die schittert onnavolgbaar in de titeltrack, Ted Hawkins Strange Conversation meandert langs de Mississippi rivier van Memphis naar Alabama. Een combinatie van wervelend orgel en strakke blazerssectie ondersteunt de onderkoelde, soulvolle uithalen van Barnet. Met haar  soepele stemtinbre trekt de zangeres een funky interpretatie van Tom Waits’ Puttin’ On The Dog moeiteloos naar zich toe.

Strange Conversation is een bijzonder geïnspireerde en verrassende muzikale flirt van de countrydiva met de gevarieerde Amerikaanse roots.  1. More Lovin'
  2. It's All Right (You're Just In Love)
  3. Dream Too Real To Hold
  4. Strange Conversation
  5. A Cowboy's Work Is Never Done
  6. Puttin' On The Dog
  7. All Night
  8. My World Keeps Slipping Away
  9. The Fool
  10. Put A Chain On It