×

Recensie

Jazz

07 december 2015

Malija

The Day I Had Everything

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

The Day I Had Everything Malija Jazz 4 Malija – The Day I Had Everything Written in Music https://writteninmusic.com

De eerste samenwerking tussen Malijamuzikanten Mark Lockheart (saxofoon, basklarinet), Liam Noble (piano) en Jasper Høiby (contrabas) dateert al uit 2009 toen het drietal op tour ging om het In Deep album van Lockheart te ondersteunen. Net als het album was de tour een groot succes en leidde er tevens toe dat Edition Records (het platenlabel achter In Deep) ook Høiby en zijn band Phronesis tekenden. Een wel heel slimme keus. Phronesis groeide de afgelopen jaren uit tot een van de meest belangwekkende jazztrio’s ter wereld.

Met Malija komen de muzikanten dus wederom samen. Allen met de extra muzikale bagage die de ze de afgelopen jaren hebben opgedaan. The Day I Had Everything voelt daarmee als een warm bad. De chemie tussen de muzikanten is daar en ze spelen ruimhartig met de structuren die de jazz te bieden heeft. De saxofoon en basklarinet van Lockheart spelen daar, prominent als het instrument kan klinken, de leidende rol in. Hoewel de drie muzikanten elk composities aanleverden voor het album.

De jazz die de mannen spelen heeft duidelijke referenties naar folk, blues, klassiek, tango en zelfs bluegrass en krijgt een intieme sfeer mee. Opgenomen in een kleine studio in Cardiff werden de composities steeds weer opnieuw ontleed en opgebouwd tot dat de juiste toon daar was. Het maakt The Day I Had Everything zowel intrigerend, weerbarstig en lekker onvoorspelbaar als warmbloedig en emotievol. Het spel van de mannen is prachtig, de composities zijn sterk en het album klinkt fris en speels.

Malija is een trio waarbij de kracht van de onderlinge muzikanten zo prominent is dat drums niet gemist worden. Mede aangegeven door het fraai dragende spel van Høiby en Noble. Daarnaast zijn de solo’s die de mannen spelen erg sterk en daadkrachtig en voegen deze dus echt iets toe aan de composities. Ook de door Lockheart gearrangeerde strijkers vullen sommige composities erg mooi in. Malija is een prachtig trio dat hun ervaring en muzikaliteit met The Day I Had Everything heeft weten om te bouwen tot een album van hoog niveau. 1. Squared
 2. Mr Wrack
 3. Unknown
 4. The Pianist
 5. Wheels
 6. Malija
 7. Almost a Tango
 8. Blues
 9. One for Us
 10. Wayne's World
 11. With One Voice