×

Recensie

Jazz

23 oktober 2018

Positie 7 Jaarlijst 2018

Makaya McCraven

Universal Beings

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

Universal Beings Makaya McCraven Jazz 4.5 Makaya McCraven – Universal Beings Written in Music https://writteninmusic.com

Drummer Makaya McCraven is niet van korte albums, dat wisten we al van zijn dubbelalbum In The Moment, dat zelfs met E & F Sides nog een encore album kreeg. Ook het omvangrijke, in 4 fases opgenomen en op 4 lange vinylkanten geperste, nieuwe album Universal Beings maakt dat weer duidelijk. Maar wat een prachtige lading aan muziek heeft hij vastgelegd en hoe fijn dat het album in 4 fases is opgedeeld.

McCraven pakte 4 happening jazzscenes (New York, Chicago, Londen en Los Angeles), organiseerde daar jazzsessies, zette er een opname-installatie bij en registreerde. In de studio bracht hij de vrije sessies vervolgens terug naar composities/tracks en zo kwam Universal Beings tot stand. Een albumtitel die niet alleen aangeeft dat we allemaal gelijk aan elkaar zijn maar zeker ook een oproep, om in deze roerige tijden deze gedachte ook optimaal blijvend te overdenken.

Voor Universal Beings maakte McCraven opnamen in New York met onder meer Brandee Younger op harp, Joe Ross op vibrafoon en Dezron Douglas (Pharoah Sanders) op bas die een spiritueel karakter hebben, juist ook door de toevoeging van harp en vibrafoon en de vrije sfeer waarin gespeeld wordt. Prachtige sfeervolle opening van het album. Opnamen in thuisstad Chicago werden gemaakt in het hoofdkantoor van McCravens platenlabel International Anthem met onder meer de vanuit Londen gereisde saxofonist Shabaka Hutchings (die in Chicago was voor een concert met Louis Moholo Moholo) en de ook al in New York aanwezige cellist Tomeko Reid. Die opnamen zijn dikker, meer hiphop gedreven, waarin Hutchings een duidelijk frontale rol pakt. Zijn gedreven spel leidt de sessies en McCraven sluit aan. McCraven en Hutchings is een dodelijke combinatie, het brengt het beste in elkaar boven. Wat een energie! Wat een vrijheid!! Wat een spelvreugd! Machtige sessie.

De derde sessie werd in de fameuze Total Refreshment Center in Oost-Londen opgenomen met onder meer de jonge saxofoniste Nubya Garcia en toetsenman Ashley Henry. Opvallend hoe de sfeer vanaf het allereerste moment (Flipped OUT) gelijk veranderd naar een door r&b, funk, hiphop meets souljazz gedreven sfeer. De Londen-stijl waarin al die jonge jazzcats in de stad zo optimaal vibreren. Onnavolgbaar en niet te versmaden. Dit was de middagsessie met een andere band als de avondsessie die belandde op de fameuze ChicagoxLondon mixtape die McCraven deze zomer reeds (digitaal) uitbracht.

De laatste opnamen voor Universal Beings werden gemaakt in Los Angeles in het huis van gitarist Jeff Parker (Tortoise) en met onder meer violist Miguel Atwood-Ferguson (Flying Lotus, Thundercat) en saxofonist Josh Johnson. Weer een geheel andere sessie waarbij de vrijheid in spelen weer een heel andere lading krijgt. Al blijken deze opnamen het dichtst bij de pure jazz te liggen. De sessies in L.A. waren overduidelijk wat lomer en pakken daardoor wat ruimtelijker en dromeriger op. Juist door die sfeer blijken ze al snel de ideale afsluiting voor het album te zijn.

De opnamen voor Universal Beings werden opgezet als jamsessies waarbij elk goed idee verder in improvisatie werd uitgewerkt. Vanuit alle uren spelen en opnemen haalde McCraven de beste stukken, kortte ze soms in of verbond ze weer aan andere stukken. Kortom: smeedde deze samen tot wat nu het album is. Zo werkte hij ook al gedeeltelijk voor zijn eerdere albums en het is een methode die hem past en een spannende en coherente sfeer creëert.

Universal Beings is een erg fijn document tegelijk prima statement waar de nieuwe jazz momenteel staat. McCraven is een meester in het bijeen brengen van jazz en hiphop en zijn ritmische skills zijn fijn prominent en gedreven. Een nog grotere meester is hij echter in het bijeen brengen van de juiste muzikanten om muziek te maken die opzien baart, emotioneert en beklijft. Universal Beings is, juist door de opnamen in verschillende plekken, een ware krachttoer die uitstekend heeft uitgepakt. Universal Beings is een monumentale opname. 1. A Queen's Intro
 2. Holy Lands
 3. Young Genius
 4. Black Lion
 5. Tall Tales
 6. Mantra
 7. Pharaoh's Intro
 8. Atlantic Black
 9. Inner Flight
 10. Wise Man, Wiser Woman
 11. Prosperity's Fear
 12. Flipped OUT
 13. Voila
 14. Suite Haus
 15. The Newbies Lift Off
 16. The Royal Outro
 17. The Count Off
 18. Butterss's
 19. Turtle Tricks
 20. The Fifth Monk
 21. Brighter Days Beginning
 22. Universal Beings