×

Recensie

Roots

11 oktober 2022

M. Lockwood Porter

Sisyphus Happy

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Black Mesa Records

Sisyphus Happy M. Lockwood Porter Roots 4 M. Lockwood Porter – Sisyphus Happy Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit het rurale Oklahoma  belandde Lockwood Porter aan de Westkust in California ,de multi-instrumentalist resideert in Berkeley en figureert bij opnamesessies van solowerk van John Calvin Abney, de eveneens uit Tulsa afkomstige gitarist werkt nauw samen met John Moreland. Porter is ondertussen aan zijn vijfde langspeler toe en die komt tijdens een heftige periode tot stan. Het songwerk ontkiemde tussen 2019 en 2021, tijdens de COVID pandemie en het laatste regeringsjaar van Trump en de tumultueuze nasleep in een onherstelbaar, verdeeld land.

Porters jarenlange relatie liep op de klippen en hij likte zijn wonden in Oklahoma, ondertussen kwam het tot een verzoening bekroond met een huwelijk. Het levert de opener Cried Through The Night op, een treurige ballade aangestuurd door fraai gitaarwerk en de pedalsteel van Ian Taylor Sutton. Sutton is naast Abney een van de weinige gastmuzikanten, in enkele tracks is er aanvullend snarenwerk van trouwe kompaan Jeremy Lyon, Porter en co-producer Moreland nemen nagenoeg de volledige instrumentatie voor hun rekening.

Met het folkgetinte First Reformed  wordt afscheid genomen van een zware periode. “I thought I could be Neil Young, but I don’t think Neil done it this way”, zingt Porter in I Went Out To Find The Answer  het is zo’n uitvoerig relaas waarin herinneringen in een knappe song verwerkt worden. The Kid Who Run Away graaft nog dieper in het verleden met een verhaal over de verhouding met zijn vader in een verstikkende omgeving op een lichtvoetige, naar de Travelling Willburys refererende sound. In de sprankelende countryrocker Craiglist Song wordt eveneens uitvoerig in de achteruitkijkspiegel gekeken.The Dark Before The Morning is een lekker ouderwetse met heldere mandolinetonen en harmoniezang gelardeerde folkrocker.              

De dood van zijn vader eind 2020 inspireerde While We’re Here, een groot verlies, immens verdriet, voor Porter leidt dat naar de relativering van de dagdagelijkse bezigheden. Het typeert het doordachte doodeerlijke songwerk, Porter dook in de literatuur van Albert Camus, het filosofisch essay ‘The Myth of Sisyphus Happy’ inspireerde de uiteindelijke titel van het nieuwe album. De terugkeer naar Oklahoma werkt in ieder geval louterend en inspirerend voor Lockwood Porter en zijn songschrijverij.  1. Cried Through The Night
  2. I Went Out To Find The Answer
  3. First Reformed
  4. Craiglist Song
  5. The Whim To Walk Upstairs
  6. THe Dark Before Morning
  7. The Kid Who Ran Away
  8. While We're Here
  9. Shine My Little Light
  10. I'd Like To Take You With Me When I Go