×

Recensie

Klassiek

02 december 2010

Ludovico Einaudi

The Royal Albert Hall Concert

Geschreven door: Dick Hovenga

The Royal Albert Hall Concert Ludovico Einaudi Klassiek 4 Ludovico Einaudi – The Royal Albert Hall Concert Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Ludovico Einaudi over de laatste jaren is uitgegroeid tot een pianist en componist van wereldklasse is met het verschijnen van het live album The Royal Albert Hall Concert duidelijk. Het met meer dan 4000 mensen gevulde theater aanbad Einaudi, die voor de gelegenheid niet allen solo piano speelde (zoals 2 jaar terug in het Theater aan het II) maar ook een waar strijkorkest had meegenomen uit Verona.

Einaudi is onderhand een waar fenomeen geworden. Zijn stemmige pianospel is nieuw klassiek of minimal genoemd maar er is aan zijn stijl eigenlijk geen echte genrenaam aan vast te plakken. Einaudi’s composities balanceren soms op de grens van kitch en heel erg mooi en indringend maar hij weet de muzikale valkuilen te vermijden. Daarom blijft zijn spel boeien. Net als Michael Nyman en Philip Glass maar ook jongere componisten als Craig Armstrong en Jon Hopkins laat hij zich inspireren door films en klassieke muziek. Zijn composities zijn minimaal, repeterend, opbouwend en filmisch. Vanaf zijn eerste album Time Out (1988) heeft hij zijn stijl weten te vervolmaken tot de indrukwekkende albums die hij gedurende de jaren 0 maakte. Het concert van 2 maart van dit jaar in de Royal Albert Hall in Londen laat dat aan alle kanten horen.

De dikke uitgave van The Royal Albert Hall Concert biedt een uitvoering op twee CDs en één DVD. Voor een uitzinnig publiek speelde Einaudi een fijne lange selectie in composities van vooral zijn laatst verschenen albums met zijn laatst verschenen album Nightbook als gids. Alle composities klinken bij Einaudi live voller en mooier. Alsof ze voor een concertzaal gemaakt zijn. The Royal Albert Hall is met zijn geweldige akoestiek wellicht de mooiste zaal. De opnamen klinken daarom geweldig. Ook als Einaudi gezelschap krijgt van I Virtuosi Italiani, het 15 koppig strijkersgezelschap uit Verona. Nieuwe arrangementen verfrissen de composities en de orkestrale versies van onder meer Nightbook en Eros. Het concert kent een spannende opbouw en een zeer doeltreffende ingenieuze uitvoering.

De DVD van de opnamen biedt het concert met een kraakhelder geluid en fraaie beeldopname. The Royal Albert Hall blijft de ultieme plek om opnamen te maken. Opnamen die werden gemaakt door Nick Hillel van Yeast Culture, momenteel het hippe filmcollectief uit Londen.

Tracklisting The Royal Albert Hall Concert:

Disc1

 1. The Planets
 2. Lady Labyrinth
 3. Nightbook
 4. In Principio
 5. Indaco
 6. Bye Bye Mon Amour
 7. The Crane Dance
 8. The Tower

Disc2

 1. Berlin Song
 2. Tu Sei
 3. Melodia Africana I
 4. I Due Fiumi
 5. In Un’altra Vita
 6. Stella Del Mattino
 7. I Giorni
 8. Primavera
 9. Divenire
 10. Nightbook
 11. Eros
 12. La Nascita Delle Cose Segrete

Disc3 (DVD)

 1. Lady Labyrinth
 2. Nightbook
 3. In Principio
 4. Indaco
 5. Bye Bye Mon Amour
 6. The Crane Dance
 7. The Tower
 8. Berlin Song
 9. Tu Sei
 10. Melodia Africana I
 11. I Due Fiumi
 12. In Un’ Altra Vita
 13. Stella Del Mattino
 14. I Giorni
 15. Primavera
 16. Divenire
 17. Nightbook
 18. Eros
 19. La Nascita Delle Cose Segrete


 1. Berlin Song
 2. Tu Sei
 3. Melodia Africana
 4. I Due Fiumi
 5. In Un'Altra Vita
 6. Stella Del Mattino
 7. I Giorni
 8. Primavera
 9. Divenire
 10. Nightbook
 11. Eros
 12. La Nascita Delle Cose Segrete