×

Recensie

Roots

19 maart 2018

Lucia Comnes

Held In The Arms

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Delfina records

Held In The Arms Lucia Comnes Roots 3.5 Lucia Comnes – Held In The Arms Written in Music https://writteninmusic.com

Haar eerste muzikale stappen zet de uit San Francisco afkomstige Lucia Comnes als zangeres bij Kitka, een vocaal vrouwenensemble dat vanuit Oakland door de Balkan en Oost Europese regionen geïnspireerde volksmuziek a capella uitdraag. Als violiste is ze gefascineerd door fiddle muziek en in Cork bestudeert ze traditionele Ierse muziek met een vocale opleiding in de authentieke Gaelische  en Sean-nos stijl. Terug in Californië perfectioneert ze haar songwriting bij Bonnie Hayes.  Die opleidingen resulteren in enkele langspelers. No Hiding Place, een uit Love, Hope And Tyranny geplukte song trekt in 2014 de aandacht. Ook als violiste krijgt ze erkenning, zo flankeert ze recent  folkdiva Joan Baez tijdens de openingsceremonie van de Kunst Biënnale in Venetië. De afgelopen twee jaar resideerde Lucia overigens in Italië.

De vierde langspeler komt grotendeels tot stand in Rome, met  de vertrouwde multi-instrumentalist Gawain Mathews die de fiddle-escapades van Comnes ondersteund.  Dertien songs over natuur, vriendschap en sterke vrouwen.  Winter in the Mountains is opgewekte bluegrass. On the Farm gaat over een vriendin die een biologische boerderij opzette in Bolinas.  Op de Big Mesa Farm is het werk nooit gedaan. “The work never ends but she held in the arms of all that really matters on the farm” zingt Lucia op dartele fiddletonen, we blijven we in de ranch met een op dobrotonen leunend Good Hands waarin Lucia’s liefde voor paarden doorschemert.

Grace komt meer in de buurt van de traditionele country uit Nashville, dat heeft ongetwijfeld te  maken met de aanwezigheid van co-auteur Richard Mitchell, een muzikant uit  Sprigfield, Tennessee. Er zijn ook duidelijk aanwijsbare Europese invloeden, het met een saloonpiano en fingerpicking  op Spaanse gitaar gelardeerde Lady Tamarind is onvervalste gypsy swing in een speelse, jazzy benadering.

Bijzonder fraai is het melancholische balladewerk zoals Matilda en een klaaglijke Side By Side dat de warme ietwat gesofisticeerde vocale klasse van Comnes etaleert, die klinkt ook sterk door het naar de Appalachen lonkende, Morning Star, Song For Mama en dat ander eerbetoon aan haar moeder en gelukkige jeugdjaren, The Sleeping Lady’s Daughter. Charmant  countryfolk plaatje van een getalenteerde dame. 1. Winter in the Mountains
 2. On the Farm
 3. Grace
 4. Lady Tamarind
 5. Matilda
 6. Good Hands
 7. Side By Side
 8. Mirabelle
 9. The Hunter
 10. I’m With You
 11. Song For Mama
 12. Morning Star
 13. The Sleeping Lady’s Daughter